Skip to main content

Vernieuwde e-learning ‘preventie postnatale depressie’

Trimbos-instituut lanceert de vernieuwde e-learning ‘Preventie postpartum depressie’. Hiermee wil ze de preventie van depressie verbeteren bij vrouwen die zwanger zijn en/of bevallen. Jaarlijks krijgen ruim 23.000 vrouwen te kampen met depressieve klachten.

Portpartum depressie is zelfs de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Zij schamen zich, voelen zich eenzaam en onbegrepen. Door een betere herkenning en preventie kan het aantal vrouwen met depressieve klachten en postnatale depressie afnemen. Tijdig signaleren is een belangrijke eerste stap en hiervoor biedt de e-learning diverse handvatten.

Herkennen, bespreken en waar mogelijk voorkomen

De cursus richt zich op op verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. In 6 lessen van elk een halfuur leren zij hoe ze depressieve symptomen bij zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen herkennen, bespreekbaar maken en waar mogelijk voorkomen. Andere thema’s die de revue passeren, zijn: vrouwen adviseren en monitoren om preventieve acties te ondernemen, goed doorverwijzen en monitoren.

Wat is er nieuw?

De oorspronkelijke training is in 2016 ontwikkeld door het Trimbos-instituut. Dit deed ze in samenwerking met een werkgroep van zorgverleners en beroepsverleners in de pre- en postnatale setting. De inhoud is nu in een geheel nieuw systeem gezet, waardoor het volgen van de e-learning een stuk gebruiksvriendelijker én leuker is geworden. Accreditatie is verleend voor verloskundigen (3 punten van de KNOV) en jeugdverpleegkundigen (3 punten vi de V&VN) en wordt dit jaar aangevraagd voor jeugdartsen.

Meer informatie?

Bekijk de training ‘preventie postpartum depressie‘ op de website van het Trimbos-instituut.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl