Skip to main content

Effectiviteit van Psychodynamische Psychotherapie en Antidepressiva bij Depressie: Nieuwe Inzichten

We blijven nog even mysterieus over de lezingen en workshops tijdens de NedKAD-conferentie 2023 op 24 november, want anders zou het geen echte sneak preview zijn. Maar we delen graag een voorproefje van de fascinerende flitspresentaties die op het programma staan.

Dr. Ellen Driessen van de Radboud Universiteit geeft een presentatie over haar onderzoek, dat zich richt op de meest effectieve behandeling voor depressie. Dr. Driessen heeft onderzocht welke depressieve patiënten profijt hebben van een gecombineerde aanpak met kortdurende psychodynamische therapie (KPT) en antidepressiva. De combinatie blijkt effectiever te zijn dan enkel antidepressiva, maar het is nog onduidelijk welke patiëntengroep hier het meeste baat bij heeft.

Het is belangrijk op te merken dat deze bevindingen nog gevalideerd moeten worden voordat ze kunnen worden toegepast in behandelingskeuzes. Echter, ze laten zien dat ernst en duur van een depressie wellicht factoren zijn om te overwegen bij de toepassing van KPT naast antidepressiva. Kennis over dergelijke invloedsfactoren kan bijdragen aan het op maat maken van behandelingen.

Dr. Ellen Driessen is zowel onderzoeker aan het Radboud Behavioral Science Institute als gezondheidszorgpsycholoog bij het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona. Ze streeft ernaar om met haar werk een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. In dit kort filmpje geeft ze uitleg over haar onderzoek “Depression treatment: the best match”.

Wat is KPT?

KPT, kort voor kortdurende psychodynamische psychotherapie, is een benadering waarin depressie wordt beschouwd als een symptoom van onderliggende problemen. Deze vorm van psychotherapie richt zich op het onderzoeken van diepgewortelde patronen in denken, voelen en handelen die aan depressieve symptomen ten grondslag liggen. Deze patronen zijn vaak onbewust. Het doel is om de patronen aan het licht te brengen en te bewerken, zodat depressieve symptomen verminderen en de patiënt beter kan functioneren. Onderzoek toont aan dat deze therapie vooral effectief is voor mensen met stemmingsstoornissen, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. De behandelvormen kunnen sterk variëren. Een kortdurende psychodynamische psychotherapie duurt 6 maanden voor mensen met depressieve klachten.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl