Skip to main content

Subsidie voor onderzoek naar effecten pandemie op psychische gezondheid

Het RESPOND-project, waarbij de lange termijn gedragseffecten en gezondheidseffecten van de COVID-19 pandemie worden onderzocht, ontvangt ruim zes miljoen euro van de Europese Unie. Drie jaar lang worden de effecten van de pandemie op het welzijn en de psychische gezondheid onder de loep genomen. Ook worden de effecten onderzocht van nieuwe kortdurende programma’s om klachten als angst en depressie te verminderen. 

In het project werken veertien partners uit Frankrijk, Italië, Spanje, België, Duitsland, Zweden en Australië samen met de WHO, waarbij de Vrije Universiteit Amsterdam in de lead is.

Effecten pandemie op psychische gezondheid

Het onderzoeksteam gaat de komende drie jaar de effecten van de lockdownmaatregelen ten gevolge van de COVID-19 pandemie op het welzijn en de psychische gezondheid van individuele burgers onderzoeken. Zij analyseren een groot aantal internationale longitudinale cohortstudies, evenals de gezondheidsregisters van de overheden in Zweden, Noord Italië en Noord Spanje.

Ook onderzoeken zij in welke mate het al dan niet opvolgen van de lockdown maatregelen samenhangt met specifieke kenmerken van individuen en psychische klachten.

Kortdurende programma’s voor kwetsbare groepen

Daarnaast worden de effecten onderzocht van nieuwe kortdurende programma’s waarmee psychische klachten zoals angst en depressie bij mensen tijdens de COVID-19 crisis kunnen worden verminderd. Het team legt de focus op kwetsbare groepen, zoals zorgverleners, maar ook jongeren, ouderen, mensen die hun baan zijn verloren, en mensen in precaire omstandigheden zoals migranten.

Om stressklachten te verminderen worden digitale tools ingezet, en mensen die aanvullende ondersteuning nodig hebben kunnen gebruikmaken van individuele interventies die ook op afstand via ‘teleconferencing’ kunnen worden aangeboden, als de lockdownmaatregelen fysieke gesprekken onmogelijk maken. Het project start in januari 2021, en de eerst resultaten worden zes maanden daarna verwacht.

Bron: VU Amsterdam

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl