Skip to main content

Door coronapandemie vaker ernstige PTSS na heftige incidenten

Heeft de coronapandemie invloed op de mentale gezondheid en zelfredzaamheid van slachtoffers van heftige incidenten, zoals fysieke agressie of bedreigingen? Volgens onderzoekers van Centerdata, het Fonds Slachtofferhulp, International Psychoanalytic University Berlin en Tilburg University wel degelijk.

Het onderzoek onder 750 slachtoffers en 3.245 niet-slachtoffers is verschenen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Psychiatry. Hier enkele bevindingen op een rijtje, waarin slachtoffers van tijdens en van vóór de pandemie vergeleken worden:

Slachtoffers vóór en tijdens corona

Volwassenen die tijdens de coronapandemie slachtoffer werden van fysieke agressie, ongevallen en serieuze bedreigingen, hebben vaker ernstige PTSS-symptomen (28,1% versus 19,9%) en angst- en depressieve klachten (37,6% versus 26,4%) dan volwassenen die vóór deze pandemie hiervan slachtoffer werden. Zij kampen ook vaker met algemene psychische klachten (30,4% versus 18,8%) en een geringe zelfredzaamheid (19,0% versus 11,6%).

Bij niet-slachtoffers, waar angst- en depressieve klachten en algemene psychische klachten veel minder voorkomen (respectievelijk circa 14,5% en circa 9,5%), was niet of nauwelijks sprake van een toename van deze klachten.

Hoewel slachtoffers meer last hebben van psychische klachten en ernstige PTSS, zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een verdere afname van emotionele steun en erkenning aan slachtoffers door de coronapandemie. Slachtoffers ervaren wel tweemaal zo vaak een gebrek aan emotionele steun dan niet-slachtoffers (circa 17,5% versus circa 8.5%).

Lees meer informatie op de website van Fonds Slachtofferhulp. In deze PDF staan maar cijfers.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl