Skip to main content

Doelbestendigheid en optimisme gekoppeld aan verminderde angst en depressie

Mensen met een positieve kijk op het leven, die volhardend in de richting van hun doelen kijken, hebben over het algemeen minder last van angst en depressie na verloop van tijd, aldus de uitkomsten van een nieuwe studie. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Abnormal Psychology .

“Doorzettingsvermogen cultiveert een gevoel van doelgerichtheid dat veerkracht kan creëren tegen de bestaande niveaus van een depressieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis of paniekstoornis, zodat deze kan verminderen ,” zegt hoofdauteur Nur Hani Zainal, MS aan de Pennsylvania State University. “Hetzelfde effect geeft het kijken naar de meer positieve kant van ongelukkige gebeurtenissen. Dit omdat mensen vinden dat het leven betekenisvol, begrijpelijk en beheersbaar is.”

Invaliderend

Depressie, angst en paniekstoornissen komen vaak voor en kunnen chronisch en invaliderend zijn, waardoor iemands lichamelijke gezondheid en levensonderhoud in gevaar komen.

“Vaak zitten mensen met deze stoornissen vast in een cyclus van negatieve denkpatronen en gedragingen waardoor ze zich slechter kunnen voelen”, zegt co-auteur Michelle G. Newman, PhD. “We wilden begrijpen welke specifieke coping-strategieën nuttig zouden kunnen zijn bij het verlagen van het aantal depressies, angsten en paniekaanvallen.”

De onderzoekers keken naar gegevens van 3.294 volwassenen (met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar) die werden gevolgd over een periode van ruim achttien jaar.

Gegevens werden driemaal verzameld, in 1995-1996, 2004-2005 en 2012-2013. Bij elke interval werd de deelnemers gevraagd hun doelgerichtheid te beoordelen (bijvoorbeeld: “Wanneer ik problemen ondervind, geef ik niet op totdat ik ze heb opgelost.”), Zelfbeheersing (bijvoorbeeld: “Ik kan alles doen waar ik echt naar op zoek ben “) en positieve herwaardering (bijvoorbeeld: “ Ik kan iets positiefs vinden, zelfs in de slechtste situaties”). Diagnoses voor ernstige depressieve, angst- en paniekstoornissen werden ook verzameld bij elk interval.

Bevindingen

De bevindingen laten zien dat deelnemers die tijdens de eerste beoordeling -in het midden van de jaren negentig- meer doelgerichtheid en optimisme vertoonden, in de afgelopen achttien jaar een grotere afname van depressie, angst en paniekstoornissen hadden.

Gedurende die jaren vertoonden degenen die de studie begonnen met minder psychische problemen meer doorzettingsvermogen in de richting van levensdoelen en waren ze beter in het focussen op de positieve kant van ongelukkige gebeurtenissen, aldus Zainal.

“Onze bevindingen suggereren dat mensen hun mentale gezondheid kunnen verbeteren door het verhogen of behouden van een hoge mate van vasthoudendheid, veerkracht en optimisme,” zegt ze. “Door te streven naar persoonlijke en carrièredoelen kunnen mensen het gevoel krijgen dat hun leven zinvol is. Aan de andere kant kan het loskomen van het streven naar die doelen of het hebben van een cynische houding hoge kosten voor de geestelijke gezondheid veroorzaken. “

Anders dan in eerder onderzoek, vond het nieuwe onderzoek niet dat zelfbeheersing of het gevoel dat je je lot onder controle hebt een effect had op de mentale gezondheid van deelnemers.

“Dit zou kunnen zijn omdat de gemiddelde deelnemers na verloop van tijd geen veranderingen in hun gebruik van zelfbeheersing vertoonden,” zegt Newman. “Het is mogelijk dat zelfbeheersing een relatief stabiel deel is van iemands karakter dat niet gemakkelijk verandert.”

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen gunstig zullen zijn voor psychotherapeuten die werken met cliënten die te maken hebben met depressie, angst en paniekstoornissen.

Wasdom

“Clinici kunnen hun cliënten helpen de vicieuze cirkel te begrijpen die wordt veroorzaakt door het opgeven van professionele en persoonlijke ambities. Opgeven kan tijdelijke emotionele opluchting bieden maar kan het risico op tegenslagen vergroten, omdat spijt en teleurstelling zich voordoen, ” volgens Zainal.

“We moeten het optimisme en de veerkracht van een patiënt stimuleren, die zich daardoor kan richten op het tot volle wasdom brengen van zijn dromen, en ondanks alle obstakels een meer positieve stemming en een gevoel van doelgerichtheid genereren.”

Bron: American Psychological Association

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl