Skip to main content

Depressies kunnen worden opgespoord met Artificial Intelligence

Een depressie opsporen én, in de toekomst, behandelen met een robot. Franziska Burger van TU Delft verdedigde onlangs haar proefschrift Supporting Electronic Mental Health for Depression with Artificial Intelligence. Middels Artificial Intelligence (AI) is het mogelijk om kerngedachtes van depressieve mensen te identificeren. 

Met AI is het mogelijk om heel efficiënt kerngedachtes op te sporen. Burger trainde AI om aan de hand van korte teksten, achterliggende gedachtes te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie ‘ik ben niet geliefd’ bij de kerngedachte ‘‘mijn vriend mag mij niet omdat hij mij negeert wanneer ik enthousiast naar hem zwaai’. Inzicht in deze niet helpende gedachtes is een eerste stap bij cognitieve therapie – alleen door ze te herkennen kun je ze gaan vervangen voor gezondere gedachten.

Zo kan iemand met een depressie beter en sneller inzicht krijgen in negatieve gedachtes. Burger vertelt: “Onze gedachten zijn bepalend voor hoe we ons voelen en gedragen. Inzicht krijgen in bepaalde gedachtegangen is een belangrijk onderdeel bij de preventie en behandeling van depressie. Ik heb onderzocht hoe AI mensen met symptomen van depressie kan ondersteunen. Hiermee krijgen mensen met depressieve klachten beter en sneller inzicht in de negatieve gedachten.”

Lees haar volledige onderzoek op de website van TU Delft. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl