Skip to main content

Deep Brain Stimulation bij OCS – een succesverhaal

Veertig jaar lang stonden zijn dagen, weken, maanden en jaren in het teken van psychiaters, medicijnen, teleurstelling en verdriet. Vanaf zijn dertigste werd zijn leven beheerst door een angst- en dwangstoornis Er leek geen einde aan te komen totdat hij in oktober 2014 werd geopereerd. De Deep Brain Stimulation (DBS) was een overweldigend succes. Vanaf het moment dat de stimulator werd aangezet verdwenen zijn angsten als sneeuw voor de zon en heeft hij ze nooit meer terug gehad. Het was, samen met zijn trouwdag en de geboorte van zijn kinderen, het mooiste moment uit zijn leven. Zijn medicijnen heeft hij afgebouwd.

Bart de Beurs schreef het boek “Operatie Angst. Hoe Deep Brain Stimulation mij van een angst- en dwangstoornis afhielp” over zijn ervaringen (te koop in de boekhandel of via internet, voor leden van de ADF Stichting te koop tegen een gereduceerde prijs van € 12,50). Hij wil zijn verhaal delen om andere angst- en dwangpatiënten hoop te bieden.

Als lid van de cliëntenraad van het Amsterdam UMC heeft hij een innovatiesubsidie gekregen om zijn verhaal over DBS uit te dragen. Dit doet hij samen met Roel Mocking, psychiater en assistent professor bij het Amsterdam UMC.

Zij willen zo veel mogelijk mensen met dwangstoornis bij wie andere behandelingen te kort schieten laten zien dat er nog een optie is. Op OCDnet vind je meer informatie over deze behandeling en ook bij de Stichting Hersenstimulatie is er uitgebreide informatie te vinden

Wat is DBS?

DBS is een behandeling waarbij hersenactiviteit wordt aangepast via elektroden. De elektroden worden tijdens een operatie in specifieke hersengebieden geplaatst. Deze elektroden zijn onderhuids verbonden met een batterij. De batterij wordt meestal onder het sleutelbeen geplaatst. De instellingen van de batterij kunnen met een afstandbediening worden aangepast. Door het aanpassen van de stroomsterkte kan bij iedereen het grootste effect gezocht worden zonder dat ernstige bijwerkingen optreden.

Aan de behandeling met DBS gaat een uitgebreide screeningprocedure vooraf. Daarin wordt ook gekeken of andere behandelingen al voldoende aandacht hebben gekregen. DBS kent een natraject. Daarin wordt de stroomsterkte aangepast en wordt ook een behandeling met cognitieve gedragstherapie gegeven.

Wil je nog meer informatie? Het Amsterdam UMC heeft een uitgebreide brochure gemaakt.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl