Skip to main content

Deelnemers voor onderzoek naar herhaalde hersenstimulatie

Brainclinics/neuroCare Group zoekt deelnemers voor een onderzoek naar herhaalde hersenstimulatie. Bij het onderzoek worden variaties in de hartslag gemeten om  rTMS-behandeling te verbeteren. rTMS wordt onder andere gebruikt voor behandeling van depressie.

Achtergrond van het onderzoek

rTMS staat voor ‘repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie’ ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie en wordt veelvuldig gebruikt bij de behandeling van depressie. In de spoel wordt een sterk magnetisch veld opgewekt. De pulsen kunnen gemakkelijk door de schedel dringen en zo de hersenen bereiken. Hierdoor wordt de communicatie tussen verschillende hersengebieden verbeterd en nemen de bijbehorende depressieve klachten af.

Mensen met een depressie laten vaak een hogere hartslag zien. Dit suggereert dat het hart verbonden is met hetzelfde netwerk dat betrokken is bij depressie. Meerdere studies hebben laten zien dat deze hersenstructuren inderdaad verbonden zijn met het hart. Ook zijn hartslagverlagingen (onmerkbare) gezien als gevolg van rTMS-behandelingen. Je zou dus kunnen bevestigen of rTMS-behandeling werkelijk het depressienetwerk ‘raakt’ door te kijken naar de hartslag. Als deze niet verlaagt, zou het kunnen dat er niet daadwerkelijk in dat netwerk gestimuleerd wordt.

Planning

Het onderzoek bestaat uit 2 metingen. In sessie 1 wordt TMS toegediend op 7 verschillende locaties op het hoofd, terwijl de hartslag wordt gemeten. In sessie 2 wordt op de locatie die tijdens sessie 1 de grootste hartslagverlaging liet zien, langzaam de intensiteit van stimulatie verhoogd, om te zien op welk moment er een omslag in de reactie van de hartslag plaatsvindt. Beide sessies duren maximaal een uur.

Dit onderzoek loopt nog tot mei.

Deelname

Voor meer informatie, stuur een e-mail naar lab_nijmegen@neurocaregroup.com. Het is belangrijk dat u gezond bent, geen depressie heeft, en tussen de 18-60 jaar oud bent.

Vergoeding

Voor het onderzoek geldt een vergoeding van 50 euro.

Locatie

Dit onderzoek vindt plaats bij Brainclinics/neuroCare Group aan de Bijleveldsingel 34, te Nijmegen.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl