Skip to main content

Deelnemers gezocht voor TETRO: TMS in Exposure Therapie Resistente OCD

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat niet-invasieve hersenstimulatie (transcraniële magnetische stimulatie, TMS) effectief is bij het behandelen van dwangklachten. Ondanks de bewezen effectiviteit worden rTMS-behandelingen voor OCS in Nederland nu nog niet gedekt door de zorgverzekering.

We weten dat TMS werkt, maar we weten nog niet hoe groot het effect is van TMS als dit toegevoegd wordt aan de exposuretherapie. Daarnaast willen we ook weten of we TMS op zo’n manier kunnen toepassen dat het betaalbaar genoeg wordt om vergoed te worden door zorgverzekeraars.

TETRO

In dit onderzoek worden volwassenen met de diagnose OCD die onvoldoende baat hebben gehad bij exposuretherapie (met of zonder medicatie) per lot ingedeeld in 1 van de 2 behandelcondities. In de ene conditie wordt TMS gegeven voorafgaand aan elke exposuretherapiesessie, gedurende 4 dagen/week, voor minimaal 5 en maximaal 7 weken. In de andere conditie vindt ook deze intensieve vorm van exposuretherapie plaats, maar deze wordt steeds voorafgegaan met placebo TMS (niet werkzame). Op deze manier kunnen we bepalen wat de toegevoegde waarde is van TMS boven op de exposuretherapie.

In totaal zullen 250 mensen met OCD behandeld worden op een van de 5 sites van het TETRO consortium, in Amsterdam, Nijmegen, Maastricht, Groningen en Eindhoven. Van de 250 mensen zullen 167 mensen de echte TMS krijgen en 83 mensen de placebo TMS.

Deelnemen?

Aan dit onderzoek kunnen volwassenen (18 jaar of ouder) met de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis (of dwangstoornis, OCD, OCS) deelnemen, die onvoldoende baat hebben gehad bij exposuretherapie. Zie voor details de TETRO-website.

Onderzoekers

Hoofdonderzoeker: prof.dr. Odile A. van den Heuvel, Amsterdam UMC (locatie VUmc)
Behandelingen vinden plaats in: Amsterdam UMC / GGZ inGeest Radboudumc / ProPersona Maastricht UMC+ / Mondriaan Neurocare locaties Groningen / Eindhoven

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl