Skip to main content

Deelnemers gezocht voor nieuwe studie gepersonaliseerde depressiebehandeling

Het doel van deze studie is om te onderzoeken of toevoeging van een ontstekingsremmer aan reguliere depressiebehandeling met antidepressiva toegevoegde waarde heeft in vergelijking met placebo.

Mensen met depressie kunnen licht verhoogde ontstekingswaarden in hun bloed hebben. Deze licht verhoogde ontstekingswaarden gaan vaak samen met specifieke symptomen van depressie, zoals energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht, en veel slapen. Dit type depressie wordt ook wel immuno-metabole depressie genoemd. We denken dat deze ontstekingswaarden een rol kunnen spelen in de behandeling van depressie. Het verlagen van deze ontstekingswaarden met de ontstekingsremmer celecoxib, naast reguliere behandeling met antidepressiva, kan leiden tot een groter behandelsucces.

In het INFLAMED onderzoek willen wij het effect meten van celecoxib op uw depressieve klachten. Wij willen dit onderzoeken bij mensen met specifieke symptomen van depressie en licht verhoogde ontstekingswaarden.

Waaruit bestaat het onderzoek?

Deelnemers gebruiken 12 weken lang de studiemedicatie (celecoxib of placebo). Gedurende deze periode bezoekt u 4 maal de onderzoekslocatie (Amsterdam UMC, locatie VUmc), voor een interview en bloedafname en vult u online vragenlijsten in. Daarnaast vult u thuis nog enkele malen een online vragenlijst in. Voor elk bezoek worden reiskosten gecompenseerd en ontvangt u een kadobon.

Wij zoeken

• volwassen mannen en vrouwen (18-65 jaar) met een matige tot ernstige depressie;
• bij wie symptomen als energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht, en veel slapen aanwezig zijn;
• die behandeld worden met antidepressiva.

Uw geschiktheid voor deelname wordt in een screening onderzocht, waarbij ook met een vingerprikje wat bloeddruppels worden afgenomen. Uw normale depressiebehandeling gewoon blijft tijdens de studie doorlopen.

Meer lezen of u aanmelden

Op de website https://immunometaboledepressie.nl/onderzoek kunt u meer lezen over het onderzoek en kunt u zichzelf aanmelden voor de studie.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Amsterdam UMC, en wordt gefinancierd door de Hersenstichting.
Heeft u vragen of opmerkingen?
Mail naar: inflamed@amsterdamumc.nl

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl