Skip to main content

Deelnemers gezocht voor de RESET-medicatie studie: 7-daagse behandeling bij depressie en jeugdtrauma

Jeugdtrauma (mishandeling, misbruik of verwaarlozing voor het 18e levensjaar) is één van de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van mentale aandoeningen op volwassen leeftijd, waaronder depressie. Maar liefst 1 op de 4 personen met een depressie heeft jeugdtrauma meegemaakt. Deze depressies zijn ernstiger en ontstaan vaak al op jongere leeftijd. Een nieuwe gerichte aanpak van jeugdtrauma is dan ook hard nodig!

Bij jeugdtrauma raakt het stress-systeem en het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) overbelast door een toename van het stress hormoon cortisol tijdens een kwetsbare periode in de vroege jeugd. Die ontregeling blijft het hele leven bestaan en lijkt iemand gevoeliger te maken voor depressie.

Doel van het onderzoek

In de RESET-medicatie studie onderzoeken we of het ontregelde stress-systeem ‘gereset’ kan worden met een geneesmiddel dat het stresseiwit GR blokkeert. Hiermee proberen we depressies bij mensen die jeugdtrauma hebben meegemaakt beter en sneller te behandelen.

Wat houdt deelname in?

U wordt door middel van loting ingedeeld in een van de volgende twee onderzoeksgroepen:
– de interventiegroep, óf
– de controlegroep.
De interventiegroep slikt gedurende 7 dagen het medicijn mifepriston (1200 mg/dag). De controlegroep slikt gedurende 7 dagen een placebo. Naast inname van de studiemedicatie, bezoekt u 3 maal de onderzoekslocatie (Amsterdam UMC, locatie VUmc) en zijn er 2 online afspraken via videobellen.
Inmiddels hebben al 45 mensen meegedaan. De resultaten zijn nog niet bekend, maar we horen terug dat het onderwerp jeugdtrauma en depressie erg leeft. In totaal zullen er 158 deelnemers worden geworven.

Wij zoeken:

Volwassen deelnemers met een depressie én jeugdtrauma. Op de studiewebsite kan er direct een online screening met vragenlijsten worden ingevuld. Indien u momenteel een depressiebehandeling volgt, dan kan deze tijdens de studie gewoon doorlopen. Het onderzoek richt zich specifiek op mensen met een depressie en jeugdtrauma, deelname is daarom helaas niet mogelijk als er sprake is van PTSS.

Meer informatie en screening voor deelname is mogelijk op de studiewebsite: www.jeugdtrauma-depressie.nl. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail dan naar reset@amsterdamumc.nl.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de Hersenstichting, en gesteund door de Landelijke Depressie Vereniging.

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl