Skip to main content

Deelnemers gezocht: Therap-i ­– De missing link tussen het dagelijks leven en de gesprekskamer

Het Therap-i onderzoek zoekt patiënten en behandelaren die samenwerken in een psychologische behandeling om de depressieve klachten van de patiënt beter te begrijpen.

 De Therap-i module

De Therap-i module bestaat uit 1) een voor de deelnemer op maat gesneden dagboek op de smartphone, 2) het invullen van het dagboek en 3) feedback hierover in de reguliere psychologische behandeling van depressie.

  • Samen met de onderzoeker maken de behandelaar en patiënt een op maat gemaakte korte vragenlijst. Deze vragenlijst is gebaseerd op klachten en krachten van de patiënt.
  • De patiënt vult deze vragenlijst 5 keer per dag in op de smartphone (2-3 minuten) gedurende 8 weken.
  • Op drie momenten bespreken de onderzoeker, de behandelaar en patiënt de verzamelde gegevens en doen ze samen inzichten op over de klachten en krachten van de patiënt.

Door middel van de dagboekmetingen, verzamelen deelnemers zelf gegevens over hun psychische klachten en activiteiten tijdens hun dagelijkse leven. De verzamelde dagboekgegevens worden gevisualiseerd in grafieken in feedbackrapporten zodat patiënten en therapeuten meer inzicht kunnen krijgen in schommelingen in klachten en welke factoren daarop van invloed zijn. Deze gepersonaliseerde kennis in klachtprofielen kan door therapeuten worden gebruikt om de psychologische behandeling verder af te stemmen op de individuele patiënt en de gedeelde besluitvorming hierover verbeteren.

Studie-opzet

Therap-i is een randomized controlled trial onderzoek, bestaande uit twee groepen: een interventiegroep en een controlegroep. Deelnemers aan het onderzoek worden willekeurig in één van beide groepen ingedeeld. Beide groepen volgen een reguliere psychologische behandeling voor depressie. Bij de deelnemers in de interventiegroep wordt de Therap-i module geïntegreerd in hun behandeling.

Wie kan deelnemen?

In het kort, samen met hun behandelaar, kan een patiënt deelnemen, die:

  • een diagnose depressie heeft;
  • een individuele poliklinische psychologische behandeling ondergaat of start;
  • in het verleden een psychologische behandeling i.v.m. depressieve klachten heeft gehad;
  • gebruik van medicatie of comorbide diagnoses zijn in principe geen exclusiecriteria.

Via deze link komt u bij de gedetailleerde Flowchart deelnamecriteria.

Wilt u meer weten?

Bij interesse om deel te nemen of vragen, neem graag contact met ons op! We geven ook pitches en gratis geaccrediteerde (VGCt en FGzPt) Therap-i workshops.  Ook bij u plannen wij dat graag in!

Online kunt u ook meer informatie vinden:

Neem contact met ons op via therap-i@umcg.nl of 06-25647363! Heel graag tot ziens!

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl