Skip to main content

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar gebruik psilocybine bij therapieresistente depressie

Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten, daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Men spreekt van een therapieresistente depressie wanneer eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen.

Uit onderzoek is gebleken dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psychedelica zijn middelen die het bewustzijn en de waarneming tijdelijk veranderen, waardoor dingen er tijdelijk anders uit kunnen zien, voelen of horen. Voordat we weten of psychedelica werkzaam zijn bij mensen met een depressie is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar de werkzaamheid van psychedelica.

Paddestoelen

Het psychedelicum psilocybine is de werkzame stof in bepaalde paddenstoelen en truffels. In deze nieuwe studie wordt de effectiviteit, veiligheid en de optimale dosering onderzocht. Dit gebeurt bij mensen met een depressie, bij wie in de huidige depressieve periode minimaal twee antidepressiva niet of weinig hebben gewerkt. De studie vindt plaats op verschillende locaties in Europa, waaronder het LUMC, het UMC Groningen en het UMC Utrecht.

Wie kan er deelnemen aan de studie?

Dit onderzoek wordt gedaan bij mensen vanaf 18 jaar, die een hardnekkige, therapieresistente depressieve stoornis hebben. Deelname aan het onderzoek is mogelijk wanneer:

  • U voor de huidige depressieve periode minstens twee verschillende medicijnen voor depressie (antidepressiva) geprobeerd heeft, waarbij er weinig of geen effect was, of het antidepressivum onvoldoende werd verdragen.
  • Bij u geen sprake is geweest van een psychiatrische stoornis die gepaard gaat met psychose, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.
  • Er in het afgelopen jaar geen sprake is geweest van verslavingsproblematiek.
  • U geen ernstige medische aandoening heeft.
  • U niet zwanger bent en/of borstvoeding geeft.

Er zijn nog een aantal situaties waarin u niet deel kunt nemen. Een onderzoeker van de studie kan u hier meer over vertellen.

Hoe ziet deelname eruit?

Deelnemers krijgen een intake bij een psychiater. Dan volgt een screening middels vragenlijsten, bloedafname, urinecontrole (op drugs en zwangerschap) en een hartfilmpje. De dosis psilocybine die u krijgt is 25 mg, 10 mg of 1 mg. Deelnemers worden door loting over deze drie groepen verdeeld. Deelnemers krijgen eenmalig psilocybine toegediend onder begeleiding van speciaal getrainde professionals tijdens een studiebezoek in het ziekenhuis. Tijdens de sessie luistert de deelnemer naar muziek en wordt aangemoedigd om het effect van de psilocybine te ervaren. Deze eenmalige sessie duurt 6 tot 8 uur.

Geen antidepressiva

Voorafgaand aan de psilocybinesessie bouwt de deelnemer zijn of haar medicijnen tegen depressie (antidepressiva) volledig af. Dit gebeurt in overleg en onder begeleiding van een arts. Dit is nodig omdat antidepressiva mogelijk een wisselwerking met psilocybine kunnen hebben. Na afloop van de psilocybinesessie volgen een aantal afspraken met de begeleider om over de psilocybine-ervaring te praten.

Tot minimaal 3 weken na de psilocybinesessie gebruikt de deelnemer geen antidepressiva (voor zover mogelijk).  Zo kunnen wij het volledige effect van psilocybine meten. Na deze periode kan de deelnemer, zo nodig, het antidepressivum weer opbouwen. Alle metingen van de studie vinden binnen circa 18 weken plaats. Afhankelijk van de duur van afbouw van antidepressiva moet de deelnemer in totaal gemiddeld 10 keer naar het ziekenhuis komen. De studie wordt gefinancierd door Compass Pathways.

Contact

Worstelt u met een depressieve stoornis en bent u geïnteresseerd in deelname aan deze nieuwe studie? Neem dan contact op met het studieteam:

Leiden

Leiden Universitair Medisch Centrum, o.l.v. professor Nic van der Wee

E-mail: PsiloTRD@lumc.nl, telefoon 06-16713032/071-5263785

Utrecht

Bij interesse in deelname in Utrecht kunt u mailen met het studieteam via PTRD@umcutrecht.nl of bellen met het aanmeldteam van de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht: 088-7555888

Groningen

Bij interesse in deelname in Groningen kunt u mailen met Jeanine Kamphuis of Maartje Hofman via psilocybinestudie@umcg.nl of bellen met nummer 050-3610930.

N.B. Psilocybine is de werkzame stof in truffels en sommige paddenstoelen. We raden patiënten ten zeerste af om in de thuissituatie psilocybine als therapeutisch middel te gebruiken.

Bron: www.lumc.nl/ptrd-studie

 

 

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl