Skip to main content

Deelnemers gezocht voor de CBD studie

Vergroot cannabidiol voorafgaand aan exposurebehandeling het behandeleffect bij sociale fobie en paniekstoornis met agorafobie?

Voor wie?

Het onderzoek is bedoeld voor mensen met een sociale fobie of een paniekstoornis met agorafobie.

Waarom dit onderzoek?

De sociale fobie en paniekstoornis met agorafobie kunnen in het algemeen goed behandeld worden met exposuretherapie al dan niet in combinatie met psychofarmaca. Bij een deel van de patiënten is deze behandeling echter onvoldoende werkzaam. Daarom voeren we bij Altrecht (Utrecht), GGZ inGeest (Amsterdam) en Universitair Centrum Psychiatrie (Groningen) een behandelstudie uit waarbij we voorafgaand aan een aantal exposuresessies cannabidiol geven om na te gaan of dit het behandeleffect kan vergroten bij agorafobie en sociale fobie.

Wat wordt onderzocht?

De behandeling die we onderzoeken bestaat uit standaard exposure therapie die volgens de richtlijnen wordt aangeboden. Op basis van loting krijgt de ene helft van de patiënten gedurende 8 weken voorafgaand aan de exposure behandeling een tablet cannabidiol en de andere helft een capsule zonder werkzame stof. De behandelaars, onderzoekers en patiënten weten niet wie welke tablet krijgt.

Wat is Cannabidiol?

Cannabidiol is een bestanddeel van de Cannabis sativa plant. Cannabidiol is echter niet het bekende bestanddeel van cannabis, THC, en veroorzaakt geen hallucinaties, geen gevoelens van ‘high’, ‘stoned’ of euforie en heeft geen verslavende werking. Onderzoek tot nog toe duidt er op dat cannabidiol een kalmerend en angstremmend effect heeft. Tot op heden zijn in het gebruik geen bijwerkingen gerapporteerd. De cannabidiol die in het huidige onderzoek wordt gebruikt is niet afkomstig van de plant, maar gemaakt in een laboratorium. De cannabidiol zit in een capsule om in te nemen. We vragen u om telkens 2 uur voorafgaand aan de exposure sessie een capsule in te nemen

Wat kunt u verwachten van het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit twee onderzoeksmetingen voor en na de behandeling met o.a. een computertaak en bloed afname. Verder zullen we u vragen om na 3 en 6 maanden een aantal vragenlijsten op de computer in te vullen.

Waarom meedoen?

Door mee te doen aan dit onderzoek helpt u de behandelingen voor mensen met fobieën te verbeteren.

Contactinformatie

Bent u geïnteresseerd om mee te werken aan het onderzoek? Of twijfelt u of u geschikt bent of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Caroline Kwee via cbd@onderzoek.io of 0634852440.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl