Skip to main content

De rol van hersencircuits bij psychische aandoeningen

Psychische stoornissen, zoals ADHD, autisme, bipolaire stoornis, depressie, OCD en schizofrenie, beïnvloeden de hersenen van individuen op uiteenlopende wijzen. Traditioneel hebben wetenschappers deze aandoeningen bestudeerd door groepen mensen met dezelfde diagnose te vergelijken met gezonde individuen. Hierbij worden verschillen in hun hersenstructuren onderzocht.

Deze benadering houdt geen rekening met het feit dat de hersenen van elk individu aanzienlijk kunnen variëren, zelfs binnen dezelfde diagnose. Een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Radboudumc en de Monash Universiteit, heeft hersenscans van meer dan 1000 individuen met deze stoornissen onderzocht. Deze zijn vervolgens vergeleken met gezonde controles. De studie onthulde dat afwijkende hersengebieden sterk verschilden van persoon tot persoon binnen dezelfde diagnose. Dit impliceert dat zelfs individuen met dezelfde stoornis unieke hersenverschillen kunnen vertonen.

De onderzoekers ontdekten dat de veranderingen in de hersenen zich op unieke wijze verspreidden over diverse hersengebieden bij elk individu. Dit fenomeen verklaart mogelijk waarom personen met dezelfde diagnose uiteenlopende symptomen kunnen ervaren. Deze variabiliteit bemoeilijkt de zoektocht naar een specifieke hersenmarker voor elke stoornis.

Ondanks deze variaties merkten de onderzoekers op dat specifieke hersennetwerken of circuits vaak werden beïnvloed bij verschillende stoornissen. Bijvoorbeeld, hersengebieden aan de voorzijde, zijkant en achterzijde werden frequent betrokken, evenals een netwerk gerelateerd aan aandacht en bewustzijn. Dit impliceert dat, hoewel de hersenen van elk individu uniek zijn, er overeenkomstige patronen zijn in de impact op specifieke hersennetwerken bij psychische stoornissen.

Over het geheel genomen toont dit onderzoek aan dat psychische stoornissen complex en individueel bepaald zijn, maar ook dat er gemeenschappelijke patronen zijn. De hoop is dat door deze verschillen en overeenkomsten te begrijpen, wetenschappers uiteindelijk effectievere methoden kunnen ontwikkelen voor de diagnose en behandeling van deze stoornissen.

Lees hier het artikel in Nature Neuroscience.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl