Skip to main content

De MARIO studie: onderzoek naar kinderen van ouders met een stemmingsstoornis

Met de MARIO studie proberen we het ontstaan van stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychiatrische problematiek beter te begrijpen, herkennen en voorkomen. De resultaten van deze studie zullen hopelijk een positieve invloed hebben op het leven van honderdduizenden kinderen in Nederland.

Over de MARIO studie

MARIO (Mood and Resilience in Offspring) is een langlopend onderzoek dat zich richt op kinderen tussen de 10 en 25 jaar met een ouder met een stemmingsstoornis of andere psychiatrische problematiek.  Het onderzoek bestaat uit drie studies: de MARIO cohortstudie, de MARIO screeningstudie en de MARIO preventiestudie.

Deelnemers gezocht voor de MARIO screeningstudie

Met de MARIO screeningstudie willen we stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen beter en eerder herkennen. We hebben een korte vragenlijst ontwikkeld ‘de MARIO-check’, waarvan wij willen onderzoeken hoe goed deze signaleert of een kind wel of juist geen stemmingsklachten heeft.
Hiervoor vragen we kinderen en ouders om de MARIO-check in te vullen en mee te doen aan een kort telefonisch interview. Dit duurt in totaal ongeveer 15-30 minuten. Alles kan vanuit huis en mensen hoeven niet naar een onderzoekslocatie te komen.

Deelnemen en informatie

We zijn hard op zoek naar deelnemers van 10-25 jaar met een ouder met psychiatrische problematiek. Meer informatie kun je vinden op onze website: www.mario-project.nl. Je kunt ons ook mailen op: MARIO-check@ggzingeest.nl.

De onderzoekscentra

In 2017 hebben vijf onderzoekscentra de handen ineengeslagen om het MARIO-project te starten: het VUmc (Amsterdam), Erasmus MC (Rotterdam), UMC Utrecht (Utrecht), UMCG (Groningen) en LUMC (Leiden). Daarnaast werkt MARIO samen met verschillende psychiatrische instellingen, kenniscentra en patiëntenverenigingen.

Dr. Mandy Hu, Projectcoördinator, VU medisch centrum
Dr. Annabel Vreeker, Projectcoördinator, Erasmus medisch centrum

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl