Skip to main content

Het Coronavirus heeft ons dagelijks leven veranderd

Het Coronavirus heeft ons dagelijks leven veranderd. Op anderhalve meter afstand wachten we totdat we de supermarkt in mogen, het wekelijkse kopje koffie bij een vriendin stellen we uit, en het nieuws wordt beheerst door nieuwe maatregelen en de gevolgen van het virus. En dit duurt nog tot ten minste 28 april.

Uit een onderzoek van MIND onder haar GGZ-panel van mensen met psychische klachten bleek dat angst- en somberheidklachten toenemen. Door angstige vermijding en/of door het wegvallen van een dagstructuur bestaat het risico dat deze kwetsbare groep steeds geïsoleerder raakt. De symptomen van het virus vertonen veel gelijkenissen met een griep of verkoudheid, waardoor het vaak niet duidelijk is wat er aan de hand is. Deze onzekerheid kan weer leiden tot overmatig googelen, nieuws kijken en geruststelling vragen. Hoewel het op de korte termijn helpt, zorgt het zoeken op de lange termijn juist voor angst en onrust. De nieuwsstroom houdt niet op, en in die overvloed aan informatie er is altijd wel “bewijs” te vinden voor “het ergste dat er kan gebeuren”.

Goede zelfzorg

Daarom is goede zelfzorg juist in deze periode extra belangrijk. Om die reden hebben we een aantal betrouwbare websites op een rijtje gezet, waar meer informatie te vinden is over het Coronavirus en over geestelijke gezondheid.
De GGZ biedt ook in deze periode hulp aan wanneer het niet meer lukt om zelfstandig de stress het hoofd te bieden. Online en via (beeld)bellen staan behandelaren in de GGZ klaar voor hen die het nodig hebben. Als u er met de huisarts of praktijkondersteuner onvoldoende uitkomt, kunt u om een verwijzing naar de GGZ vragen . Nogmaals, goede zelfzorg is belangrijk, juist nu.

Algemene informatie over het coronavirus

Website Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

Informatie over het coronavirus op Thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus

Informatie over geestelijke gezondheid

Algemene informatie over hulp bij psychische problemen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geestelijke-gezondheidszorg/vraag-en-antwoord/waar-vind-ik-hulp-bij-psychische-problemen

Hulp bij problemen met alcohol of drugs:
https://www.alcoholinfo.nl/publiek
https://www.drugsinfo.nl/publiek
telefoonnummer 0900-1995 (Infolijn alcohol en drugs)

Informatie over slaapproblemen:
https://www.thuisarts.nl/slaapproblemen/ik-slaap-slecht# 

Hulp bij zelfmoordgedachten:
https://www.113.nl/ of telefoonnummer 0900-0113

Informatie over geestelijke verzorging in Nederland:
https://geestelijkeverzorging.nl/

Depressie Vereniging

https://www.depressievereniging.nl/

Angst Dwang en Fobie stichting (ADF)

https://adfstichting.nl/

wijzijnMIND

https://wijzijnmind.nl/

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl