Skip to main content

Coronahulplijn jongeren na angst en depressie

Amsterdam UMC, Universiteit van Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en het StayFine team slaan de handen ineen voor de StayFine-lijn. Dit is een hulplijn voor jongeren die een depressie of angststoornis hebben meegemaakt. Zij hebben het door de coronacrisis en bijbehorende maatregelen zwaar. Met de hulplijn willen de partijen de kans op terugval verkleinen.

* Let op: heb je als jongere direct hulp nodig? Bel dan je huisarts.

Bereikbaarheid coronahulplijn

De StayFine-lijn is bereikbaar via telefoonnummer +31613902366 op maandagmiddag van 13.00-17.00 uur, dinsdagmiddag van 12.00-16.00 uur, woensdag van 9.00-17.00 uur en donderdagochtend van 9.00-12.00 uur. Op andere momenten kunnen jongeren de voicemail inspreken. Ze worden dan op een later moment teruggebeld. De lijn is geopend sinds 8 juni en is bedoeld als hulplijn voor jongeren van 13 tot 21 jaar.

Behoefte hulp aanleiding voor StayFine-lijn

Aanleiding voor deze coronahulplijn zijn onder andere de cijfers van de online enquête over psychische gezondheid ten gevolge van de corona-crisis. Deze vragenlijst werd via social media uitgezet door het Trimbos-instituut. Hieruit kwam naar voren dat 1 op de 3 mensen meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen ervaren. Volgens Claudi Bockting, hoogleraar  klinische psychologie bij Amsterdam UMC kan dit komen door ‘extra gevoeligheid voor verandering, of een kleiner sociaal netwerk. Bijna de helft van de 3000 ondervraagden gaf aan dat ze behoefte hebben aan hulp.’

Voorkomen van terugval in angst of depressie

Jongeren die last hebben gehad van depressieve of angstklachten lopen nu extra risico op een terugval. De scholen gaan ook weer open, terwijl ze de afgelopen maanden lessen hebben moeten missen. Misschien niet al het huiswerk hebben kunnen maken. Onzekerheden als ‘gaat het wel lukken op school?’ spelen hen parten; er komt extra druk op ze. De StayFine-hulplijn is om deze jongeren tips te geven, zodat ze zich goed blijven voelen.

StayFine

Het StayFine-team is een onderzoeksteam dat al langer kijkt naar de beste manieren om terugval van angst en depressie te voorkomen bij jongeren tussen 13 en 21 jaar. 60% valt namelijk terug, maar er is nauwelijks onderzoek gedaan naar hoe dit voorkomen kan worden. Meer informatie vindt u op www.stayfine.nl 

Bron: Amsterdam, UMC, ‘coronahulplijn voor jongeren na angst en depressie’.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl