Skip to main content

COCON-OCD: Een online onderzoek naar zekerheid in obsessieve-compulsieve stoornis

Het gevoel van controle en zekerheid willen hebben is een belangrijk probleem bij OCS. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat patiënten met OCS vaak te onzeker zijn over de beslissingen die zij nemen. Daarom willen we dit in ons onderzoek beter uitzoeken en bekijken wat de rol is van verschillende soorten context en omgevingsfactoren in deze inschatting van zekerheid. Met behulp van verschillende vragenlijsten en computertaken bekijken en vergelijken we cognitieve functies in OCS patiënten en controle proefpersonen.

Wat houdt het onderzoek in?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het is een online onderzoek, wat inhoud dat u niet naar het AMC toe hoeft te komen, maar gewoon vanuit huis kan deelnemen. Het onderzoek bestaat uit drie delen: een kort telefonisch interview, het invullen van een aantal online vragenlijsten en een aantal online computertaken. In totaal duurt het gehele onderzoek ongeveer 4 uur. Tijdens de eerste twee delen worden er psychiatrische vragenlijsten afgenomen onder meer gericht op uw OCS symptomen. Het derde deel bestaat uit een aantal online computertaken. Deze taken zullen van te voren worden uitgelegd en ook kunt u de taken oefenen. Deze taken kunt u op uw eigen computer doen, gewoon vanuit huis. Bij de computer taken zal u keuzes moeten maken of problemen op moeten lossen. Als u deelneemt aan het onderzoek, loopt u geen risico’s.

Waarom meedoen?

De uitkomst van dit onderzoek heeft geen directe voordelen voor u of uw behandeling. Wel kan deze nieuwe kennis mogelijk leiden tot een meer gepersonaliseerde behandeling, gericht op specifieke omstandigheden. Hierdoor kunnen de symptomen en de behandelingsresultaten worden verbeterd.

Wanneer kunt u meedoen aan dit onderzoek?

• Als u een diagnose heeft van obsessieve-compulsieve stoornis
• Als u tussen de 18 – 65 jaar oud bent
• Als u een goede beheersing heeft van de Nederlandse taal
• Als u op dit moment geen medicatie voor OCS-symptomen gebruikt
• Als u geen andere psychiatrische diagnoses heeft
• Als u geen hormoonhuishoudingsstoornis heeft
• Als u de mogelijkheid en toegang heeft om thuis op de computer via het internet het onderzoek uit te voeren

Vergoeding voor meedoen

Wanneer u meedoet aan dit onderzoek krijgt u een onkostenvergoeding van minimaal €50 en maximaal €70.

Algemene informatie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC – locatie AMC. Het onderzoek zal online plaatsvinden. Dat betekent dat u hiervoor niet naar het AMC hoeft te komen en mee kan doen via uw persoonlijke laptop of pc.

Heeft u vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam (cocon_studie@amsterdamumc.nl).

Wilt u meedoen?

Als u aan de criteria voldoet en wilt deelnemen aan deze studie kunt u mailen naar cocon_studie@amsterdamumc.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl