Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Claire Veldkamp ambassadeur StayFine app om geestelijke gezondheid jongeren bespreekbaar te maken

10 september 2020 - Geplaatst onder: Suïcide

Vandaag, donderdag 10 september, is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een dag om stil te staan bij zelfdoding en hoe we dit kunnen voorkomen. Claire Veldkamp is ambassadeur geworden van de StayFine app. Zij wil zich inzetten voor het verbeteren en bespreekbaar maken van de geestelijke gezondheid van jongeren. Want zelfmoord was de nummer 1 doodsoorzaak onder jongeren van 15-25 jaar in Nederland in 2019.  

Als iemand zelfmoord pleegt, is er in ongeveer de helft van de gevallen sprake van een depressie. 1 op de 5 jongeren krijgt voor zijn 21e met depressie te maken. Gelukkig herstellen de meeste jongeren van een depressie en nemen de gedachten aan zelfmoord weer af. Dan is het belangrijk om jezelf sterker te maken, zodat je niet opnieuw klachten krijgt.

Claire Veldkamp ambassadeur StayFine

Om deze reden is Claire Veldkamp ambassadeur van de StayFine app. “Een app is laagdrempelig en zorgt ervoor dat meer jongeren hulp kunnen zoeken”, vertelt Claire. De meeste jongeren hebben namelijk een telefoon en ze kunnen vanuit huis meedoen.

Zij wil zich inzetten voor het verbeteren en bespreekbaar maken van de geestelijke gezondheid van jongeren. Dagen zoals de Wereld Suïcide Preventie Dag helpen om meer over het onderwerp te kunnen praten. Want hoe kun je iets voorkomen wat niet bespreekbaar is?

Geestelijke gezondheid jongeren verbeteren

StayFine roept op: ook jij kan iets doen om de geestelijke gezondheid van jongeren te verbeteren. Hoe? Vraag vandaag eens aan iemand hoe het echt gaat. Het kan een vriend, onbekende of familielid zijn. Wees niet bang dat je niet alle antwoorden hebt, mensen die zich erg vervelend voelen zoeken vaak geen advies. Het feit dat je oprecht luistert en meeleeft is meestal al voldoende. Zij kunnen daarna hulp zoeken van bijvoorbeeld de huisarts of een andere hulpverlener. Als jij en je vrienden dit vandaag doen, wie weet kun je er iemands leven wel mee veranderen, dus probeer het vooral uit!

 Wil je meer weten over StayFine of je aanmelden voor de app en het onderzoek naar de app? Ga naar www.stayfine.nl.