Skip to main content

“Cannabisgebruik op jonge leeftijd verhoogt kans op depressie en zelfmoordgedachten”

Het op jonge leeftijd gebruiken van cannabis verhoogt mogelijk de kans op depressie en zelfmoordgedachten. Dat stellen neurobiologen van de Canadese McGill University. Tijdens een meta-analyse analyseerden zij de resultaten van elf eerdere studies naar de risico’s van cannabis.

Aan de studies namen in totaal ruim 23.000 mensen deel, die over een langere periode werden gevolgd. De onderzoekers van elke studie voerden twee meetmomenten uit bij hun participanten: een keer vóór hun achttiende verjaardag en een tweede keer op een bepaald moment tussen hun 18de en 32ste.

Cannabis verhoogt kans op depressie en zelfmoordgedachten

Aan de hand van het eerste meetmoment werden deelnemers in twee groepen opgedeeld. De ene groep groep bestond uit personen die nooit wiet gebruikten, de andere uit personen die een half jaar tot een jaar voor de eerste meting dagelijks cannabis rookten.

Tijdens het tweede meetmoment gingen de onderzoekers na of de deelnemers uit de twee groepen last hadden van depressie, angst of zelfmoordgedachten. Onder de cannabisgebruikers bleek het risico op een depressie en zelfmoordgedachten hoger te liggen dan onder niet-gebruikers. Tussen cannabis en angst vonden de onderzoekers geen link.

Tieners inlichten over risico’s cannabis

De wetenschappers controleerden nog of er geen andere factoren in het spel waren. Ze gingen na of de jongvolwassenen voor hun achttiende al eens depressief waren geweest en of ze een erfelijke aanleg hadden voor depressie. Die factoren hadden geen significante impact op de resultaten.

Volgens de onderzoekers moeten tieners beter worden ingelicht over de risico’s van cannabis. Ze moeten bovendien leren om weerbaarder te zijn tegen groepsdruk.

Bron: JAMA Psychiatry

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl