Skip to main content

Beter slapen door gepersonaliseerde neurofeedback in de huiskamer: Een productevaluatie

Sinds 2004 passen we neurofeedback gericht op het Sensori-Motor Ritme (SMR) toe bij specifieke slaapproblemen, met name inslaap- en doorslaapproblemen. Een gecontroleerd onderzoek uit 2010 liet zien dat deze methode tot objectieve verbeteringen leidde, waaronder een toename van gemiddeld bijna een uur meer slaap per nacht. In principe zijn de verbeteringen van deze behandeling blijvend en zijn geen vervolgbehandelingen meer nodig. Deze methode is nu verder ontwikkeld in een thuis te gebruiken headset en bijbehorende app, waardoor deze behandeling op een meer kosteneffectieve manier kan worden toegepast. Vandaar deze evaluatie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Onderzoeksinstituut Brainclinics en neuroCare Nijmegen.

Meedoen aan onze evaluatie

U kunt deelnemen aan deze training gericht op beter slapen, wanneer u een verwijzing heeft van huisarts of specialist voor slaapproblemen. Door deelname kunt u naast het krijgen van een betere nachtrust, bijdragen aan een mogelijk meer kosteneffectieve behandeling van slaapproblemen. Hieronder vindt u meer informatie over de evaluatie.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u interesse heeft om deel te nemen kunt u een mail sturen. Vermeld dan dat u zich aanmeldt voor de Productevaluatie beter slapen. Ook kunt u met uw vragen hier terecht.

Wat is het doel van de productevaluatie?

In deze productevaluatie wordt een bestaande behandeling voor het verbeteren van slaap uitgevoerd met nieuwe apparatuur die thuis gebruikt kan worden. We zijn geïnteresseerd in de ervaringen met deze nieuwe toepassing zoals gebruikersvriendelijkheid en andere praktische aspecten.

Welke proefpersonen zoeken wij?

Wij zoeken mensen met langdurige slaapproblemen, met name inslaap- of doorslaapproblemen (moeite hebben met het in slaap vallen, of frequent (en lang) wakker worden gedurende de nacht), die bereid zijn om gedurende 2-3 maanden mee te werken.

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Deelname aan het onderzoek bestaat uit een intake en diagnostiek (van ca. 4 uur), 6-8 afspraken van 45 minuten op locatie en 4x per week thuis trainen. Verder vragen wij u regelmatig vragenlijsten in te vullen. Tijdens de diagnostiek wordt uw hersenactiviteit gemeten (EEG) en wordt u gevraagd een aantal computertesten en vragenlijsten te voltooien.

U krijgt een headset mee naar huis waar u één middagdutje mee moet slapen. Hierdoor zal de neurofeedback op u persoonlijk afgestemd worden. Hierna traint u 4 x per week thuis en 1 x per week op locatie bij neuroCare Nijmegen. In totaal zult u 30-40 keer trainen met het apparaat.

Kosten en baten

Deelname kost u in totaal ongeveer 45 uur in tijd verspreid over 3 maanden. Er zijn geen andere kosten aan verbonden. De testprocedures zijn weinig belastend en kennen geen (ernstige) bijwerkingen.

U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de praktische inzetbaarheid van deze nieuwe headset en bovenal levert het u hoogstwaarschijnlijk een betere slaap op na afloop. Daarnaast krijgt u relevante onderzoeksgegevens over uw klachten. Deze bestaan uit (neuro)psychologische testresultaten en informatie uit de ingevulde vragenlijsten.

Belangrijk om te weten:
Uw huisarts of specialist moet een verwijzing afgeven om in aanmerking te komen voor deelname, en er is plek voor maximaal 20 deelnemers in deze fase.

Als u interesse heeft om deel te nemen kunt u een mail sturen naar: secretariaat@neurocaregroup.com.

Meer informatie vindt u op https://www.brainclinics.com/neurofeedback-slaap

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl