Skip to main content

Begrijp je medicijn: voorlichting over medicijngebruik voor kinderen en jongeren

“Hoe kies ik met mijn behandelaar welk medicijn ik ga gebruiken?” “Mag ik wat extra innemen als ik me niet goed voel?” Veel jongeren – en ouders – hebben vragen over medicijngebruik bij psychische klachten. Zij vinden nu nóg meer duidelijke en betrouwbare antwoorden bij de online wegwijzer Begrijp je medicijn. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vulde Begrijp je medicijn aan met kennis over tien extra medicijnen. En met praktische tips: hoe kies je voor, praat je over en leef je met je medicijn?

Kinderen en jongeren die van hun behandelaar medicijnen krijgen voorgeschreven, blijven vaak zitten met vragen. Net als hun ouders. De bijsluiter geeft niet altijd begrijpelijke uitleg, en het valt niet mee om de uitleg van de behandelaar volledig te onthouden. Daarom is er Begrijp je medicijn: met antwoorden op vragen van kinderen, jongeren en ouders over medicatie. Ontwikkeld met ervaringsdeskundige jongeren en experts, betrouwbaar en duidelijk.

Nieuw op Begrijp je medicijn

Begrijp je medicijn is bijgewerkt met de meest recente kennis uit wetenschap, praktijk en ervaring, én uitgebreid met tien medicijnen. De wegwijzer geeft nu informatie over de meeste veelgebruikte medicijnen in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarnaast vinden jongeren er tips die helpen bij de keuze voor en omgang met hun medicijn. Hoe kies je samen welk medicijn je gaat gebruiken? Hoe stel je lastige vragen, die bijvoorbeeld met seks of drugs te maken hebben? En hoe zorg je dat je je medicijn niet vergeet in te nemen?

Ook voor hulpverleners

Professionals kunnen Begrijp je medicijn gebruiken als hulpmiddel in de spreekkamer. Bijvoorbeeld om gezamenlijke beslissingen over medicatie te onderbouwen, en voor een uitleg die jongeren en ouders makkelijk begrijpen.

De combinatie van Begrijp je medicijn en gesprekken met de behandelaar over medicatie werkt goed, blijkt uit reacties uit de praktijk. Behandelaars kunnen de informatie gemakkelijk delen met jongeren en hun ouders. De informatie op Begrijp je medicijn is bedoeld als aanvulling op de bijsluiter.

Download de flyer en open het gesprek over medicatie

Bekijk als eerste kennismaking de flyer van Begrijp je medicijn. Hierin staat ook een notitievak waar behandelaars de naam van het medicijn kunnen opschrijven voor jongeren en ouders. Wilt u gedrukte flyers ontvangen, voor gebruik in de spreekkamer bijvoorbeeld? Mail dan naar communicatie@kenniscentrum-kjp.nl.

Download de flyer

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl