Skip to main content

Autismeweek ‘Grenzen’: ouders van kinderen met autisme ervaren veel meer stress

Van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 9 april vindt de jaarlijkse Autismeweek weer plaats. Dit jaar is het thema ‘Grenzen’.

Want hoe geef je je eigen grenzen aan? Hoe verleg je je grenzen? Voor mensen met autisme is dat nog veel lastiger dan voor mensen zonder autisme. En omdat dat zoveel lastiger is, ligt overprikkeling constant op de loer. Dat levert enorm veel stress op.

Dat geldt niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor hun naasten, zoals hun ouders. Zij moeten constant rekening houden met hun kind(eren) met autisme en daarbij zoveel mogelijk ondersteuning blijven bieden. Dat deze extra verantwoordelijkheid een grote invloed op het leven heeft, is duidelijk. Het levert hen vaak chronische stress op; aanhoudende stress die de levensduur aanzienlijk kan verkorten. Chronische stress kan voor serieuze lichamelijke klachten zorgen. Het sterftecijfer ligt ook hoger bij moeders met kinderen met autisme.

Ook mensen met autisme zelf hebben een kortere levensverwachting. Liefst 50% van hen heeft psychische problemen, zoals depressies, dwanghandelingen en burn-outs.

De Autismeweek wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Op de website autismeweek.nl lees je meer informatie over activiteiten die door het gehele land worden georganiseerd.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl