Skip to main content

Anorexia en OCS genetisch verwant

Het erfelijke celmateriaal van patiënten met anorexia nervosa heeft veel overlap met dat van een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Ook hangt het genetisch samen met metabole kenmerken, zoals verlaagde insulineresistentie en een laag vetpercentage.

Zo concluderen Hunna J. Watson en andere onderzoekers in een genoombrede associatiestudie (GWAS). Hiervoor onderzochten zij 16.992 anorexiapatiënten en deden ze 55.525 controles. In totaal werden acht loci gevonden, vaste posities van genen die in het brein van anorexiapatiënten tot uiting komen.

Relatie anorexia en OCS

Met de studie is aangetoond dat anorexia nervosa deels tot de hersenen terug te brengen is. Maar een nog belangrijkere conclusie: het genoom van anorexia heeft een grotere relatie met dat van OCS dan met andere psychiatrische stoornissen. Bij behandelaars bestond dit vermoeden al langer, gezien de grote controlebehoefte en dwanghandelingen van patiënten.

Meer genetische aanleg voor ondergewicht

Daarnaast blijken anorexiapatiënten een biologisch bepaalde behoefte tot bewegen en een grotere genetische aanleg voor ondergewicht te hebben. Zo zijn er negatieve relaties gevonden tussen anorexia nervosa en factoren zoals vetmassa, vetvrije massa, BMI, obesitas en type-II-diabetes. Wel hangt het positief samen met HDL-cholesterol en lichaamsactiviteit.

Lees de hele studie op Nature Genetics.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl