Skip to main content

Angstig karakter zichtbaar in de hersenen

Een angstig karakter is zichtbaar in de hersenen. Angstige mensen hebben vaak vermijdende reacties, die je indirect vast kunt stellen met een EEG-meting. En op een MRI zijn de vaak afdwalende gedachten van deze mensen te herkennen. Deze en andere bevindingen deed klinisch neuropsycholoog Dana van Son, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Leiden.

Van Son deelde eerst haar proefpersonen met vragenlijsten en tests in als meer of minder angstig. Vervolgens liet ze hen een test met plaatjes met bedreigende beelden doen, waarbij van te voren een EEG van hun hersenen was gemaakt om hun hersenactiviteit zichtbaar te maken. Van Son koppelde de resultaten van vragenlijsten en aandachtstaken aan EEG- en fMRI-metingen.

Angstig karakter zichtbaar in de hersenen

Angstige mensen hebben de neiging om sterk bedreigende situaties te vermijden. In het EEG herkende Van Son dat vermijdende reactiepatroon.

Angstige mensen focussen vaak ook te veel op hun angstige gedachten, wat hen belemmert een aandachtstaak optimaal uit te voeren. “Die gedachtendwaling tijdens een taak in de fMRI-scanner, leidde tot een zichtbaar afwijkend patroon in de fMRI-scans van de meer angstige mensen”, zegt Van Son op de website van Universiteit Leiden.

Vermijding en gedachtendwaling

Van Son vermoedt op basis van de EEG- en MRI-metingen dat de vermijding en gedachtendwaling samenhangen met de controlekamer in het brein: de prefrontale cortex.

“Je zou iemand met een angstig karakter kunnen helpen met aandacht- en angsttraining”, denkt Van Son. Ze zou graag verder onderzoeken hoe aandacht werkt bij mensen met een angstig karakter.

Bron: Universiteit Leiden

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl