Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Angsten of piekerklachten? Doe de online keuzehulp en vind de perfecte hulpmiddelen

16 juni 2022 - Geplaatst onder: Angst

Jongvolwassenen worstelen steeds meer met hun mentale gezondheid. Dat blijkt onder andere uit cijfers van het CBS, maar ook uit observaties van het Trimbos Instituut. Mensen die last hebben van angst- of piekergedachten, kunnen zelf al veel doen om klachten te verminderen. Zo zijn er online talloze tools die hulp bieden.

Om die zoektocht te vereenvoudigen, heeft de website Mentaalvitaal.nl nu een keuzehulp over angst- en piekerklachten geopend. De uitslagen ervan staan vol verwijzingen naar goede hulpmiddelen.

De keuzehulp is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar, die last heeft van angsten en/ of piekeren. De test is daarnaast ook geschikt voor mensen die willen stoppen met roken of zij die al gestopt zijn, maar moeite hebben dit vol te houden. Deze strijd kan immers gepaard gaan met eenzelfde problematiek.

Met de test krijg je een haast op maat gemaakt advies: ben je op zoek naar een één-op-één gesprek met een psycholoog, of prefereer je iets in groepsverband? Wil je middels muziek of andere creatieve bezigheden je angsten het hoofd bieden?

Je krijgt in de test zeven vragen, gebaseerd op de GAD-7, een zelfrapportgage vragenlijst. Aan de hand van het aantal punten wordt ingeschat hoe erg de mate van angsten zijn. Je ziet vervolgens direct welke middelen je kunt inzetten. Als de score aan de hoge kant is, is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts.

Ook als je iemand kent met angstklachten, is het goed deze te wijzen op de keuzehulp. Wil je meer weten over de keuzehulp of heb je vragen over Mentaal Vitaal? Dan kun je je vraag ook telefonisch stellen via 0900-1994, á 10 cent per minuut.


Tags: