Skip to main content

Akwa GGZ vernietigt historische ROM database

Begin dit jaar nam alliantie-organisatie Akwa GGZ een verouderde dataset over van Stichting Benchmark GGZ (SBG) over. Dit op verzoek van veldorganisaties. De dataset bestond uit samengestelde en gepseudonimiseerde ROM-data tot en met 2018. In mei plaatste de organisatie de data in quarantaine; op donderdag 8 augustus kwam het besluit om de set definitief te vernietigen.

Quarantaine vanwege privacy-gevoeligheid

Eind mei oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat een deel van de dataset vooralsnog uit persoonsgegevens bestaat. Hiervoor moet een patiënt toestemming geven of een wettelijke grondslag bestaan. In reactie hierop plaatste Akwa GGZ de dataset in quarantaine.

Strijdig met manier van werken

Vanaf deze datum is uitgebreid onderzocht welke toegevoegde waarde de historische dataset in zich heeft voor de toekomst. In de praktijk blijkt dat de interesse vanuit het veld gering is. Bovendien beschouwt Akwa GGZ de database strijdig met hun manier van werken: zij werken alleen met gegevens waarvoor de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Tezamen leidde dit tot het besluit om de dataset te verwijderen.

Data in de toekomst

Het is essentieel dat professionals inzicht hebben in de uitkomsten van hun behandelingen bij patiënten. En dat ze deze kunnen delen met hun collega’s. Alleen zo is continue kwaliteitsverbetering mogelijk. Hiertoe zijn er binnen de ggz verschillende netwerken gevormd van zorgprofessionals die samen willen reflecteren, leren en verbeteren. Naar verwachting heeft Akwa GGZ in september het GGZ Dataportaal gereed. Dit wordt hét platform om samengestelde uitkomstinformatie te delen.

Bron: Akwa GGZ

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl