Skip to main content

Afwijkende darmflora kan reden zijn van depressies

Kamp je met depressieve klachten? Dat zou zomaar aan de samenstelling van je darmflora kunnen liggen, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, de UvA en Erasmus MC. Dat werkt zo: er leven miljarden micro-organismen in en op ons lichaam en zij besturen veel lichaamsfuncties, inclusief dat van de hersenen. Dit heet het microbioom. Deze maakt essentiële voedingsstoffen aan en beschermt je tegen ziekteverwekkers. Als hier een lagere diversiteit aan bacteriën is, of als een bepaalde bacteriesoort ondervertegenwoordigd is, zou dat een depressie kunnen veroorzaken. Een ‘afwijkende’ darmflora -een darmflora die essentiële stoffen mist- zou dus een depressie kunnen veroorzaken. Beïnvloeding ervan is dus zeer relevant voor de behandeling.

Dat betekent logischerwijs dat antidepressiva of cognitieve gedragstherapie zeker niet altijd het antwoord is. Dat kan in zo’n geval ook met probiotica, of simpelweg voeding. Voeding, roken, alcohol of onvoldoende beweging beïnvloeden de darmflora immers eveneens.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3211 personen en hier werd een hele duidelijke relatie gezien. Lees hier meer over het onderzoek. 

. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl