Skip to main content

Afbouwpoli antidepressiva moet expertisecentrum worden

In 2021 heeft GGZ inGeest samen met het Amsterdam UMC in de Nieuwe Valerius de eerst afbouwpoli van Nederland geopend. Patiënten krijgen hier specialistische hulp bij het afbouwen van antidepressiva, vertelt psychiater Christiaan Vinkers. “We bieden gericht advies op maat.”

Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva. Als de klachten eenmaal over zijn, komt na een tijd de vraag: wanneer kan ik stoppen en op welke manier? Voor het antwoord daarop kunnen patiënten een beroep doen Christiaan Vinkers en zijn collega’s van de afbouwpoli dat bestaat uit psychiaters (Vicky Verheijen, Anneke van Schaik en Neeltje Batelaan), verpleegkundig specialisten (Els Dozeman, Josephine van de Lande en Mirjam van Zon), psychologen (Willemijn Scholten en Inge Jager) en apothekers (Pierre Bet). “Met deze poli willen we zorg op maat bieden aan patiënten voor wie de klachten over zijn en die hun medicijnen willen afbouwen. Bij de poli kijken we of dat kan en zo ja, wat de beste manier is. En helpen we mensen in het proces van het afbouwen, deels ook digitaal.”

Bundeling van kennis

Soms zijn we beter in het behandelen met antidepressiva dan in het afbouwen van de medicijnen. Daarom hebben de meeste psychiaters daar relatief weinig ervaring mee. In de afbouwpoli bundelen we alle bestaande kennis van psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten en apothekers. Het eerste doel is dus: gericht advies op maat. Patiënten kunnen dus ook terecht voor alleen een advies. En als tweede moet de afbouwpoli zich ontwikkelen tot een expertisecentrum. De kennis die we ontwikkelen en verzamelen, delen we graag met huisartsen, andere psychiaters en patiëntenverenigingen.

Meer op de kaart

De afbouwpoli richt zich nu vooral op patiënten met depressie, angststoornissen en dwangstoornissen. “Ik hoop dat het onderwerp afbouwen in elk geval meer op de kaart komt te staan. We zijn al betrokken bij het OPERA-onderzoek van Amsterdam UMC naar afbouwen en stoppen. En ik hoop natuurlijk ook dat we de komende jaren zo veel mogelijk mensen kunnen helpen in deze poli. Het is heel goed dat we deze groep patiënten nu beter kunnen bedienen.”

Geen doel op zich

Afbouwen is voor Vinkers en zijn collega’s geen doel op zich. “Als je al vijf jaar die pillen slikt, is het logisch dat je die vraag stelt: zal ik niet een keer stoppen? Dat afbouwen moet je vervolgens wel heel zorgvuldig doen. In sommige gevallen kunnen we ook adviseren om juist niet te stoppen met antidepressiva. Of nóg niet. Antidepressiva werken vaak heel goed, maar je moet ze alleen slikken als het echt nodig is.

Verwijzen kan via Zorgdomein of afbouwpoli@ggzingeest.nl.

Meer weten?

www.ggzingeest.nl/afbouwpoli

afbeelding: Nastya Dulhiier on Unsplash

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl