Skip to main content

Psychische stoornis veroorzaakt door acute stress verhoogt cardiovasculair risico

Een psychische stoornis veroorzaakt door acute stress, verhoogt het cardiovasculair risico, zoals de kans op een hartaanval of een hartstilstand. Dat blijkt uit een grootschalige Zweedse studie.

De onderzoekers verzamelden de medische gegevens van meer dan 136.000 mensen met een psychiatrische stoornis veroorzaakt door acute stress, zoals een posttraumatische stressstoornis. Ze vergeleken die met identieke data van 170.000 broers of zussen van deze mensen zonder een dergelijke stoornis en 1,4 miljoen stressvrije personen uit de algemene populatie.

Acute stress verhoogt cardiovasculair risico

Vooral in de eerste zes maanden na acute stress blijkt het risico op een cardiovasculaire aandoening verhoogd bij personen met een psychische stoornis (64% hoger dan bij hun broers of zussen). Verder laat analyse van de gegevens zien dat het verband tussen  hart- en vaatziekten op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) en stressgerelateerde psychiatrische stoornissen sterker is dan op latere leeftijd.

Link tussen stemmingsstoornissen en cardiovasculaire ziekten

Het is al langer bekend dat er een link bestaat tussen stemmingsstoornissen en de kans op cardiovasculaire ziekten, en er zijn aanwijzingen dat hetzelfde geldt voor angststoornissen. Over de causaliteit zijn echter geen harde uitspraken te doen volgens de onderzoekers. In dat geval zou de kans op hart- en vaatziekten moeten verminderen bij effectieve behandeling psychiatrische stoornissen, maar hiervoor is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Bron: the BMJ

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl