Skip to main content

Aankondiging Wereld Suïcide Preventie Dag

Op 10 september is de jaarlijkse Wereld Suïcide Preventie Dag. Een initiatief dat in het leven is geroepen door de Association for Suicide Prevention (IASP). Wereldwijd staan we deze dag stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord of een poging hebben overleefd. En bij familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord zijn geraakt.

Doel van de dag is om het stigma te doorbreken. Om elkaar zo te helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. 113 Zelfmoordpreventie en organisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg besteden op verschillende manieren aandacht aan deze dag:

  • 113 Zelfmoordpreventie plaatst op 10 september een afbeelding op hun social media met de uitnodiging om deze verder te delen via Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Gebruik hierbij de hashtags #WSPD en WSPD2019. Naasten en mensen die aan zelfmoord denken, voelen zich vaak gesteund door dit gebaar.
  • In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme presenteert 113 Zelfmoordpreventie een factsheet. Vanaf 10 september kunt u die downloaden via 113.nl/autisme.
  • 113 Zelfmoordpreventie publiceert een interactieve kaart met een overzicht van het aantal zelfdodingen in Nederland.
  • In Utrecht is het symposium Suicidepreventie bij Jongeren. Het symposium is volgeboekt, maar van het programma worden opnames gemaakt. 113 zal die later verspreiden.
  • Medewerkers van Arkin, Vincere-GGZ en Vincent van Gogh voor GGZ dragen op deze dag een wit T-shirt en staan zo stil bij zelfmoord.
  • Op veel plekken branden mensen om 20.00 uur een kaars voor het raam.

Zelf een actie organiseren

Werkt u zelf in de zorg? Marijke Josephus Jitta, psychiater bij Arkin vertelt u graag meer over de mogelijkheden voor een actie binnen uw organisatie. Zij is per mail bereikbaar: Marijke.Josephus.Jitta@ggzspa.nl. Een overzicht van alle acties rondom Wereld Suïcide Preventie Dag vindt u binnenkort op www.113.nl/10september.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl