Skip to main content

Aandacht voor SMARD-studie op televisie

Op 27 maart komt Eric Ruhe, psychiater bij de Radboudumc in Nijmegen, bij Omroep Max in het programma Geef om je Hersenen (21.25, NPO 1). In het programma is er aandacht voor de SMARD-studie.

SMARD-studie

De SMARD-studie wordt in het Radboudumc uitgevoerd door een team met daarin Eric Ruhe, psychiater, Janna Vrijsen, senior onderzoeker, Nessa Ikani en Anna Tyborowska, postdocs en enkele studenten. In de SMARD-studie onderzoeken ze patiënten die weliswaar (grotendeels) hersteld, maar nog steeds kwetsbaar zijn voor een recidief depressie.

Doel van de SMARD-studie is door het gebruik van Apps op mobiele telefoons 1) inzicht te krijgen hoe veranderingen in het sociale gedrag (beweging, telefoongebruik, slaappatroon enz.) een recidief van de depressie kunnen voorspellen en 2) hoe hersengymnastiek in de vorm van cognitieve bias modificatie de kwetsbaarheid voor een recidief vermindert. Zodoende willen ze het percentage terugval met 30% verminderen.

Ambassadeur voor de Hersenstichting

In de uitzending laat Annemiek, ambassadeur van de Hersenstichting, zien hoe haar leven door recidiverende depressies wordt beïnvloedt en hoe zij de SMARD-Apps gebruikt. We hopen hiermee extra geld voor de Hersenstichting (die ook de SMARD-studie sponsort) te realiseren en ook extra aanmeldingen voor de SMARD-studie zelf te krijgen.

Zie voor meer informatie: https://www.radboudumc.nl/trials/smard-studie

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl