SpeakUp!2.0 studie – onderzoek over spreekangst
Heb je spreekangst en zou jij mee willen doen aan een onderzoek naar het effect van hersenstimulatie op exposure? Lees dan vooral verder!
Wat is exposure voor sociale angst
Mensen die last hebben van een sociale angststoornis ervaren angstklachten in sociale situaties en hebben de neiging allerlei sociale situaties te vermijden. In exposure therapie stellen patiënten zich juist bloot aan de situaties die angst oproepen (bijvoorbeeld een feestje bezoeken of een presentatie geven), waardoor de angstklachten kunnen verminderen. Exposure therapie is een veel gebruikte effectieve behandeling voor sociale angstklachten, maar toch knapt niet iedereen van deze behandeling op.
Hersenstimulatie – tACS
Eerder is aangetoond dat deze hersenstimulatie (door een milde vorm van transcraniële elektrische wisselstroom – tACS) kan helpen bij het verminderen van sociale vermijding. Het is echter de vraag of dit ook kan helpen als iemand een exposure oefening doet. tACS is een veilige en pijnloze methode voor non-invasieve hersenstimulatie waarbij twee elektrodes op de voor- en bovenkant van het hoofd worden geplaatst.
Ons onderzoek
In het huidige onderzoek zijn wij geïnteresseerd in het vergelijken van het effect van twee tACS protocollen op hoe een exposure sessie verloopt. Voor het onderzoek is het nodig dat je in totaal drie keer naar het onderzoekscentrum (Donders Institute, Nijmegen) komt. Totale deelname aan het onderzoek duurt 8 uur. De drie bezoeken zien er als volgt uit:
Dag 1: MRI, computer gedragstaak, vragenlijsten en speekselafname – 3 uur
Dag 2 (binnen één week): psycho-educatie over spreekangst, montage van de tACS-electroden en de eerste exposure sessie – 3 uur.
Dag 3 (na één week): de tweede exposure sessie, computer gedragstaak en vragenlijsten – 2 uur.
Éen maand na Dag 3 wordt je gevraagd om een online vragenlijst in te vullen – 10 minuten.
Hoe kun je meedoen?
Lees onze informatiebrief en volgt de screening stappen (p.3-4). Als je geschikt bent voor deelnemen, nemen wij contact met je op om de onderzoeksbezoeken te plannen.
Als je vragen heeft, stuur dan een email naar speakup2.0@donders.ru.nl