Skip to main content

Nieuwe Onderzoeken Bevestigen Effectiviteit van rTMS bij Depressie en OCD

Recent gepubliceerde onderzoeken benadrukken de veelbelovende rol van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) als behandelmethode voor therapieresistente depressie en obsessief-compulsieve stoornis (OCD). Twee studies, gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry en Biological Psychiatry, wijzen op de effectiviteit van rTMS ten opzichte van traditionele behandelmethoden.

rTMS versus Medicatieswitch bij Depressie

In een studie, gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry, werd rTMS vergeleken met een medicatieswitch bij patiënten met therapieresistente depressie. De resultaten tonen aan dat bijna 40% van de patiënten die rTMS ondergingen, een significante verbetering van hun symptomen ervoeren, vergeleken met minder dan 15% van de patiënten die overstapten op een nieuw antidepressivum. Deze bevindingen hebben geleid tot de opname van rTMS in de Nederlandse behandelrichtlijn voor depressie.

rTMS en Cognitieve Controle bij OCD

Een andere studie, gepubliceerd in Biological Psychiatry op 30 juli 2024, richtte zich op de toepassing van rTMS bij OCD. De resultaten laten zien dat rTMS verbeteringen in hersenactiviteit teweegbrengt die verband houden met cognitieve controle, wat resulteerde in een vermindering van OCD-symptomen bij bijna 60% van de deelnemers.

NedKAD-jubileumcongres 2024: State of the Art and Beyond

Deze nieuwe inzichten in rTMS komen tijdens het NedKAD-jubileumcongres, dat plaatsvindt op 10 en 11 oktober 2024 in De Eenhoorn te Amersfoort, aan bod. Het tweedaagse congres markeert het 20-jarig bestaan van NedKAD en biedt een unieke kans om te reflecteren op de evolutie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, met een specifieke focus op de behandeling van angst, dwang en depressie.

Tijdens het congres zullen de meest actuele en innovatieve behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg worden belicht, waaronder rTMS. Dit evenement biedt een waardevol platform voor zowel behandelaars als cliënten om geïnformeerd te worden over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rTMS en andere behandelingen. Het is tevens een gelegenheid om in discussie te gaan over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.

Op 10 oktober geeft Dr. Koen Schruers (Universiteit Maastricht) een lezing over rTMS en Deep Brain Stimulation (DBS). In de middag staat er een masterclass over EEG-biomarkers in de psychiatrie op het programma, verzorgd door Dr. Martijn Arns (Brainclinics Foundation) en Dr. Nikita van der Vinne (Synaeda). Op 11 oktober vindt een workshop plaats over de nieuwste ontwikkelingen in rTMS-behandeling, verzorgd door Dr. Martijn Arns en Dr. Iris van Oostrom (neurocare clinics).

Praktische Informatie
• Data: 10 en 11 oktober 2024
• Locatie: De Eenhoorn, Amersfoort
Registratie

Het congres biedt een inspirerend platform voor het delen van kennis en ervaringen en voor het samen bepalen van de koers voor de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl