Skip to main content

UMCG Depressiestudie: Nieuwe inzichten in terugvalpreventie bij depressie

Het UMCG heeft recente resultaten bekendgemaakt van hun langlopende depressiestudie, gericht op het begrijpen en voorkomen van terugval na herstel van een depressie. Deze studie biedt nieuwe inzichten in de kwetsbaarheid voor terugval en de effectiviteit van preventieve cognitieve therapie.

Doel van de studie

Na herstel van een depressie is de kans op terugval groot, een risico dat toeneemt na elke volgende depressie. De UMCG Depressiestudie onderzocht wat mensen kwetsbaar maakt voor terugval en hoe preventieve cognitieve therapie deze kans kan verkleinen. Het onderzoek richtte zich zowel op kwetsbaarheid als op weerbaarheid.

Onderzoeksopzet

Tussen 2016 en 2020 werden 107 deelnemers onderzocht op verschillende niveaus: hersenactiviteit, cognitieve functies zoals aandacht, en emotionele verwerking. De deelnemers werden driemaal geëvalueerd: vóór en na een periode van drie maanden waarin sommigen preventieve cognitieve therapie ontvingen, en nogmaals anderhalf jaar later. De controleconditie bestond uit deelnemers op een wachtlijst.

Bevindingen

  1. Positieve emoties: Mensen die hersteld zijn van een depressie hebben de neiging positieve emoties te dempen, wat bijdraagt aan hun kwetsbaarheid voor terugval.
  2. Omgaan met gedachten: Herstelde personen gebruiken minder gezonde strategieën bij negatieve en positieve gedachten, zoals meer piekeren en minder helpende gedachten inzetten.
  3. Hersenactivatie: Verschillen in hersenactivatie bij emotionele informatie zijn aanwezig, maar instructies over het verminderen van negatieve emoties worden effectief opgevolgd. Dit suggereert dat emotionele regulatie na een depressie mogelijk is, maar niet automatisch gebeurt in het dagelijks leven.
  4. Preventieve cognitieve therapie: Deze therapie verbetert het omgaan met positieve emoties en gedachten, wat de gemoedstoestand stabiliseert en de kans op terugval verkleint. Dit benadrukt het belang van positieve emoties in lange termijn mentale gezondheid.

Vervolgvragen

Het onderzoek richt zich nu op enkele belangrijke vragen:

  • Wie profiteert het meest van preventieve cognitieve therapie?
  • Welke veranderingen door de therapie versterken langdurige weerbaarheid?
  • Hoe voorspelt niet-emotionele mentale controle de terugval en therapiesucces?
  • Wat is de rol van persoonlijke waarden en beloningen in de kwetsbaarheid voor terugval?

Oproep voor deelnemers

Het UMCG zoekt deelnemers voor studies zoals MINDCOG, gericht op mindfulness en positief fantaseren, en GA Goed!, dat de rol van motivatie in het activeren van gedrag onderzoekt.

Meer informatie en updates zijn te vinden op www.depressiestudie.com.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl