TETRO: TMS voor Exposure Therapie-Resistente OCD
Het TETRO project is een onderzoek over een nieuwe behandeling voor dwang/obsessieve-compulsieve stoornis: gedragstherapie in combinatie met transcraniële magnetische stimulatie (TMS)
Over het onderzoek
Achtergrond
Ongeveer 50% van de mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) die worden behandeld met exposuretherapie (met/zonder medicatie) heeft hier onvoldoende baat bij. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat niet-invasieve hersenstimulatie (transcraniële magnetische stimulatie, TMS) effectief is bij het behandelen van dwangklachten. Ondanks de bewezen effectiviteit worden rTMS-behandelingen voor OCS in Nederland nu nog niet gedekt door de zorgverzekering.
Het doel van het onderzoek
We weten dat TMS werkt, maar we weten nog niet hoe groot het effect is van TMS als dit toegevoegd wordt aan de exposuretherapie. Daarnaast willen we ook weten of we TMS op zo’n manier kunnen toepassen dat het betaalbaar genoeg wordt om vergoed te worden door zorgverzekeraars. Met dit onderzoek willen we deze twee vragen beantwoorden.
TMS
TMS is een vorm van hersenstimulatie waarbij gebruikgemaakt wordt van magnetische pulsen, die door de schedel heen worden gegeven. Door deze pulsen herhaaldelijk (repetitief) te geven, kunnen we de activiteit van specifieke hersenengebieden laten toenemen of afnemen. We hopen dat mensen met OCS hierdoor na TMS beter reageren op exposuretherapie.
Deelnemen aan het onderzoek
Wanneer kun je meedoen?
• Je hebt een een dwangstoornis (OCS)
• Je bent 18 jaar of ouder
• Je hebt eerder onvoldoende baat gehad bij exposuretherapie
• Na een eerste afspraak zal aan de hand van aanvullende vragen worden besloten of je in aanmerking komt voor deelname
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Je krijgt minimaal 5 (en maximaal 7) weken een intensieve behandeling van 4 behandelsessies per week, bestaande uit een combinatie van 30 minuten TMS en 90 minuten exposuretherapie. De behandeling vindt plaats in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Bij 1 op de 3 mensen wordt placebo-TMS gebruikt, bij 2 op de 3 mensen echte TMS. In alle gevallen wordt exposuretherapie gegeven, de meest effectieve behandeling van dwang. Bij exposuretherapie wordt iemand blootgesteld aan situaties die spanning oproepen. Daarna wordt samen met de therapeut geoefend met het niet uitvoeren van de dwanghandelingen. Ook als deze dwanghandelingen alleen mentaal – in het hoofd – uitgevoerd worden. Omdat dwangklachten heel verschillend zijn, worden de oefeningen altijd afgestemd op elk individu. Voorafgaand aan de behandeling zal er een MRI-scan worden gemaakt in 1 van de betrokken UMC’s (Amsterdam, Nijmegen of Maastricht). Op meerdere momenten voor, tijdens en na de behandeling (tot 12 maanden na de behandeling) worden vragenlijsten afgenomen. Een deel van de vragenlijsten zal worden afgenomen door de behandelaar of onderzoeker, een deel van de vragenlijsten kunt u online invullen.
Onderzoeksteam
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van Amsterdam GGZ inGeest & Amsterdam UMC.
Website