Amerikaanse meetinstrumenten naar depressie en angst efficiënter en effectiever?
Een efficiëntere, effectievere én duurzamere manier om depressie en angst te meten. Gerard Slok-Flens is buitenpromovendus bij klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden. Hij pleit voor de implementatie van twee bestaande, Amerikaanse meetinstrumenten. Zijn deze toepasbaar op Nederland?
In ons land wordt uiteraard al gemeten. Deze meetinstrumenten worden toch als belastend ervaren voor patiënten. Dat doen de twee Amerikaanse meetinstrumenten Item Response Theory (IRT) en Computergestuurd Adaptief Tetsen (CAT) veel minder. Deze middelen stellen veel gerichter vragen, die passen bij de ernst van angst en depressie. De meetinstrumenten zijn ontwikkeld door het Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS®) initiatief.
Het voordeel van deze modellen is dat ze vaker ingezet kunnen worden gedurende de klinische behandeling. Zo komt er meer informatie beschikbaar voor de evaluatie.
Volgens Slok-Flens zou implementatie geen groot probleem moeten zijn. Het zou gaan om grotere beschikbaarheid en toegankelijkheid voor zorgaanbieders. Om meer kennis over de instrumenten, om gebruiksvriendelijker interfaces.
Lees meer over het onderzoek van Slok-Flens op de website van de Universiteit van Leiden.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl