Skip to main content

Ook na coronapandemie gebruiken jonge vrouwen meer antidepressiva

Van het najaar 2020 tot en met het voorjaar van 2021 zat Nederland in de tweede lockdown, als gevolg van de coronapandemie. In deze periode bezochten met name jongeren vaker de huisarts, met angstklachten of depressieve gevoelens. Het aantal voorgeschreven geneesmiddelen tegen angsten en depressies nam dan ook flink toe, in vergelijking met het ‘normale’ 2019. Hoe was dat in 2022, toen er (nagenoeg) geen coronamaatregelen meer waren. Ook toen was er een toename te zien, ditmaal vooral bij jonge vrouwen. Bij jonge mannen stabiliseerde het zich juist. 

Dat blijkt uit het project ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd: voorschrijven en gebruik van medicatie’ van Nivel. Nivel onderzoekt wat de effecten van corona zijn en zijn geweest.

Niet alleen door corona

De coronamaatregelen hadden met name veel negatieve effecten op jongeren, die in toenemende mate last kregen van angsten en depressieve gevoelens. Niet alleen corona speelt daar een belangrijke rol bij. Ook de huidige inflatie en het vinden van een betaalbare woonruimte zorgen voor negatieve gevoelens onder jongeren en dus met name bij jonge vrouwen. Nivel vindt het belangrijk om oog te houden voor de psychische gesteldheid van jongeren en blijft monitoren. Ook moet in de gaten gehouden worden dat jongeren geleidelijk weer het gebruik van geneesmiddelen tegen angsten en depressies afbouwen. 

Lees meer over het onderzoek op de website van Nivel.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl