Amsterdam UMC start met nieuwe dagbehandeling voor jongvolwassenen met depressie
Psychiater Anja Lok vaan Amsterdam UMC vond dat de diagnostiek en behandeling van depressieve jongeren voor verbetering vatbaar was. Daarom initieerde ze een nieuwe dagbehandeling voor jongvolwassenen met depressie in het Transitiecentrum voor Affectieve Stoornissen (TAS).
Sinds de lockdown een halve generatie deed verpieteren op hun kamertje, is de aandacht voor depressiviteit onder jongvolwassenen toegenomen. Maar tot voor enkele jaren geleden was het een onderbelichte groep, weet psychiater Anja Lok.
Symptomen zijn meer uiteenlopend
Op de website van Amsterdam UMC verklaart ze: Het is ingewikkeld een depressieve stoornis bij jongeren te diagnosticeren. Het ziet er vaak anders uit dan bij volwassenen, de symptomen zijn meer uiteenlopend. Het hoort bij hun ontwikkeling dat ze af en toe experimenteren, terugtrekgedrag vertonen, stemmingswisselingen en angstklachten hebben. Vaak wordt pas later in het leven duidelijk dat er sprake is van depressie.”
Terwijl het juist zo belangrijk is er vroeg bij te zijn, legt ze uit. Tussen 18 en 25 jaar gebeurt er nog een heleboel, onder andere in het brein. Dat is een heel gevoelige leeftijd – en juist de fase waarin depressie ontstaat.
Dagbehandeling voor jongvolwassenen met depressie
Die groep behoeft daarom een speciale aanpak, besloot Lok drie jaar geleden. Na drie jaar uitproberen (pilots van intakes, diagnostiek en behandelingen) was de nieuwe dagbehandeling een feit. Voortaan kunnen jongvolwassenen met een depressie terecht in het Transitiecentrum voor Affectieve Stoornissen, in de wandelgangen bekend als het TAS.
De dagbehandeling is gericht op complexe stemmingsstoornissen, benadrukt de psychiater. Het zijn jongeren die langere tijd aanhoudend somber zijn, en nergens zin in hebben. Soms is er ook sprake van een bipolaire stoornis. Ook zien we jongeren bij wie andere behandelingen niet geholpen hebben, en jongeren die een depressie ontwikkelen naast een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld een ziekte van het hormoonstelsel.”
Lees het hele interview met psychiater Anja Lok, ergotherapeut Lotte Pennings en psychomotorisch therapeut Matthijs Kuiper op de website van Amsterdam UMC.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl