Positieve feedback zinvol voor sociaal angstige jongeren
Sociaal angstige jongeren blijken na het krijgen van positieve feedback even goed over zichzelf gaan denken als niet angstige jongeren. Positieve feedback helpt om positieve gedachten te vormen over jezelf en steviger in je schoenen te staan. Dan durven ook deze jongeren met meer vertrouwen nieuwe sociale situaties aan. Dat blijkt uit onderzoek door Anne Miers, psycholoog verbonden aan Universiteit Leiden.
Gedachten en gedrag van jongeren met sociale angst op een positieve manier beïnvloeden, dat is de ambitie van Anne Miers. Daarvoor heeft de Leidse psycholoog het effect van positieve feedback van leeftijdsgenoten op deze kwetsbare jongeren onderzocht. Twee groepen deelnemers zijn geworven onder studenten in Leiden, namelijk hoog sociaal angstige jongeren en laag sociaal angstige jongeren. De deelnemers kregen at random positieve en neutrale feedback op een digitale spreekbeurt.
Sociaal angstige jongeren
Adolescenten zitten in een levensfase waarin ze heel gevoelig zijn voor de invloed van hun leeftijdsgenoten. Miers focust juist op de positieve kant en beschouwt die gevoeligheid van jongeren voor hun sociale omgeving als iets positiefs, als sociaal kapitaal.
Op de website van Universiteit Leiden vertelt ze enthousiast over haar wetenschappelijke publicatie: ‘Alleen bij de positieve conditie gingen jongeren met sociale angst beter over zichzelf denken. Voor de laag angstige jongeren maakte het soort feedback niet uit, van beide soort feedback gingen ze er op vooruit. Dus bij de hoog angstige jongeren doet het soort feedback ertoe voor hun gedachten.’
Lees het hele artikel op de website van Universiteit Leiden.
Publicatie in Behaviour Change.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl