MIND en Hersenstichting starten Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie
Veel jongeren in Nederland kampen met psychische problemen. Daarom starten stichting MIND en de Hersenstichting de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. Het doel: ervoor zorgen dat we de mentaal gezondste jeugd hebben in 2040.
Maar liefst 1 op de 7 jongeren heeft depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en verslechterende (school)prestaties. Dit wijst onderzoek uit dat Amsterdam UMC uitvoerde in opdracht van twintig gezondheidsfondsen. De Alliantie voor een Mentale Gezonde Generatie moet dit psychisch leed een halt toeroepen. Het eerste wapenfeit van de Alliantie is een manifest dat zij op 17 november overhandigde aan de Tweede Kamer. Hierin roept ze de politiek op om tot een Preventieakkoord Mentale Gezondheid te komen.
Geestelijke gezondheid groot taboe
Amsterdam UMC voerde haar onderzoek uit onder een heel brede groep van ruim 2.100 jongeren. Zij waren tussen de 15 en 25 jaar. Overduidelijk kwam naar voren dat er een groot stigma heerst op psychische problematiek. Dit maakt dat jongeren het moeilijk vinden om open te zijn over hun mentale gezondheid. Maar liefst 34% van hen denkt vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving. Dit taboe doorbreken, wordt dan ook één van de voornaamste doelen van de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie.
Hulp geestelijke gezondheidszorg aan jongeren schiet tekort
De voornaamste initiatiefnemers hopen met de Alliantie een vuist te maken. Marjan ter Avest, directeur van MIND: Wij maken ons zorgen over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van onze jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is: de wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn veel te lang.
Stigma doorbreken, weerbaar maken en de juiste zorg bieden
In totaal werken er twintig gezondheidsfondsen samen in de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. Ook hebben Nederlandse jongeren hun inbreng. Zo is er een panel van jongeren die actief meedenken, advies geven en als ambassadeur optreden. Trimbos-instituut en UNICEF Nederland zijn twee organisaties die bijdragen. Het streven van de Alliantie is om het stigma rondom psychische problemen te doorbreken, jongeren weerbaarder te maken en de juiste zorg te bieden bij psychische klachten. Hiertoe richt ze haar pijlen op de jongeren zelf, het onderwijs en de politiek.
Verschillende campagnes en onderzoeken
We voeren de komende tijd projecten uit, doen onderzoek en ontwikkelen campagnes voor én door jongeren. vertelt Ter Avest. We werken nu bijvoorbeeld aan handvatten om leraren te helpen om de sociaal-emotionele vaardigheden van hun leerlingen te versterken. Ook starten we in december een campagne waarin verschillende jongeren samen met een artiest een liedje over hun psychische klachten maken. Bovendien vragen ze het nieuwe kabinet om een Preventieakkoord Mentale Gezondheid op te nemen in het regeerakkoord. Het Amsterdamse onderzoek geeft veel kennis, waarmee de activiteiten veel specifieker kunnen worden ingezet.
Onderdeel van de Gezonde Generatie
De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie is onderdeel van het brede Gezonde Generatie-programma. Hierin bundelen twintig Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hun krachten. Om te investeren in de gezondheid van toekomstige generaties, zodat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste ter wereld is. In fysiek, sociaal en mentaal opzicht.
Bron:
- Gezonde Generatie, 1 op de 7 jongeren heeft depressieve klachten.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl