Niveau van psychische problemen onder Nederlandse jeugd sinds 2013 stabiel
Tussen 2009 en 2013 zijn emotionele problemen en psychosomatische klachten onder Nederlandse jongeren toegenomen, en is de levenstevredenheid afgenomen. Dit geldt met name voor meisjes. Na 2013 zijn psychische problemen onder Nederlandse jongeren gestabiliseerd. Dat concluderen jeugdonderzoekers aan de Universiteit Utrecht.
Jeugdonderzoekers Gonneke Stevens en Margreet de Looze werken aan het grootschalige HBSC-onderzoek, een internationaal onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van scholieren.
Ervaren druk onder schoolwerk toegenomen
Stevens laat weten dat sinds 2009 de ervaren druk door schoolwerk enorm toegenomen is. De sterkste toename van deze ervaren druk is zichtbaar onder VWO-meisjes, vertelt zij op de website van de Universiteit Utrecht. En jongeren die veel druk door schoolwerk ervaren, rapporteren ook meer emotionele problemen, psychosomatische klachten en minder levenstevredenheid. We hebben sterke aanwijzingen dat de stijging in ervaren druk door schoolwerk tussen 2009 en 2013 de stijging in emotionele problemen, psychosomatische klachten en de daling in levenstevredenheid in dezelfde periode grotendeels verklaart.
Niveau psychische problemen onder Nederlandse jeugd nu stabiel
Hoewel de druk door schoolwerk ook tussen 2013 en 2017 is toegenomen, is het niveau van psychische problemen onder de Nederlandse jeugd sinds 2013 stabiel, zowel voor de jongens als de meisjes. Stevens: Deze stabilisering hangt samen met de toename van steun van ouders, en een afname van pesten op school tussen 2013 en 2017. De steun van ouders en de afname in pesten lijken dus als een buffer te fungeren tegen de toenemende schooldruk in deze periode.
De bevindingen van deze en andere onderzoekers op het gebied van welzijn van de Nederlandse jeugd worden vandaag gepresenteerd op het symposium Vroeger was alles beter? Psychische problemen bij jongeren.
Bron: Universiteit Utrecht
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl