Skip to main content

Cannabis helpend bij PTSS? Bewijs ontbreekt

Steeds meer mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) gebruiken cannabis, maar er is geen goed bewijs dat het middel echt werkt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat het University College London en de Universiteit van Amsterdam uitvoerden.

PTSS is voor veel mensen een slopende aandoening. Bij hen uit de ziekte zich veelal in het herbeleven van een traumatische gebeurtenis via dwangmatige herinneringen, nachtmerries of levensechte herbelevingen. Hierbij is er vaak sprake van hyperreactiviteit, waarbij de patiënt terechtkomt in een toestand van continue waakzaamheid. Een ander gevolg is slapeloosheid.

Vraag cannabinoïden groeit

De belangstelling voor cannabis of bestandsdelen van cannabis (cannabinoïden) heeft een enorme vlucht genomen, met name onder oorlogsveteranen. Velen gebruiken het middel al op eigen initiatief en in sommige Amerikaanse  staten op doktersrecept. Uit sommige studies komt naar voren dat cannabisproducten de symptomen van PTSS mogelijk bestrijdt.

Systematische review studies

Het onderzoeksteam vergeleek alle studies die gaan over de behandeling van PTSS met behulp van cannabis of bepaalde cannabinoïden. Daarbij beoordeelden ze de kwaliteit van elke studie. Hun conclusie schreven in het Journal of Dual Diagnosis. Die luidde: cannabinoïden/cannabis vormt een veelbelovend middel bij PTSS-behandeling, met name om nachtmerries tegen te gaan en tegen slapeloosheid. Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen of en hoe het in de dagelijkse, klinische praktijk gebruikt kan worden.

Veel onbeantwoorde vragen

Het onderzoek laat een aantal vragen open. Zo schrijft de Universiteit van Amsterdam ‘dat er nog een lange weg te gaan is voordat we er zeker van kunnen zijn dat PTSS effectief kan worden behandeld met op cannabis gebaseerde medicijnen. Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen over veiligheid en effectiviteit. Ook is er sprake van mogelijke langetermijneffecten zoals verslaving en het gevaar van psychoses.’

Onderzoek medicinaal gebruik cannabis lastig

Er is dus meer onderzoek noodzakelijk, maar door wettelijke beperkingen is het medicinaal gebruik van cannabis en bestandsdelen lastig bestuderen. Het kan dus nog wel even duren totdat er voldoende bewijs is voor de ondersteuning van klinische aanbevelingen. Zo concluderen de onderzoekers.

Meer informatie

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van het University College London (UCL) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), ondersteund door het biomedisch onderzoekscentrum van de UCLH (University College London Hospitals) NHS Foundation Trust, onderdeel van het National Institute for Health Research. Bron: Hindocha, J. Cousijn, M. Rall en M. Bloomfield, ‘The Effectiveness of Cannabinoids in the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD): a Systematic Review. En: nieuwsbericht van de UvA.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl