Ouderen met depressie vaker therapieontrouw
Ouderen met een depressie zijn vaker therapieontrouw. Een groot deel stopt voortijdig met het gebruik van antidepressiva. Ook hebben zij de voorkeur voor een niet-medicamenteuze behandeling. Dit blijkt uit het proefschrift van Floor Holvast. Zij promoveert op 17 april a.s. aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Holvast deed onderzoek naar ouderen met een depressie binnen de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Ouderen met depressie vaker therapieontrouw
Meer dan een derde van de ouderen met een depressie stopt voortijdig met het gebruik van antidepressiva. Een kwart stopt al binnen de eerste vier weken van de behandeling. Hierom pleit Holvast ervoor om hun depressie niet met antidepressiva te behandelen.
Ouderen met een depressie hebben vaker de voorkeur voor een niet-medicamenteuze behandeling. Het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van zulke therapieën in de huisartspraktijk voor oudere patiënten met een depressie ontbreekt echter nog.
Eenzaamheid benadeelt prognose depressie
In haar proefschrift rapporteert Holvast ook dat eenzaamheid veel voorkomt onder ouderen met een depressie en dat dit de prognose van een depressie nadelig beïnvloedt. Hulp zoeken voor een psychische klacht werd niet bepaald door de aanwezigheid van een psychiatrische diagnose, maar onder andere door leeftijd, eenzaamheid, etniciteit en inkomen. Dit onderstreept volgens haar het belang van de sociale context van de oudere patiënt met een depressie.
De resultaten van dit proefschrift zijn een eerste stap in het verbeteren van de zorg voor oudere patiënten met een depressie, doordat het de complexiteit en mogelijke knelpunten in kaart brengt.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl