Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

neuroCare Nederland biedt ambulante Generalistische Basis (BGGZ) en Specialistische Gezondheidszorg (SGGZ) aan voor kinderen, jeugdigen, volwassenen en ouderen. Hierbij hanteren wij een persoonlijke benadering, waarbij therapie op maat aangeboden wordt.

Naast reguliere behandelmethoden maken wij gebruik van neuromodulatie technieken waaronder rTMS. rTMS (repetitieve transcraniële magnetische hersenstimulatie) is een non-invasieve behandeltechniek. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat rTMS een effectieve en veilige methode is voor de behandeling van mensen met depressie. Ook worden er positieve resultaten geboekt als er sprake is van een obsessief compulsieve stoornis, PTSS en diverse vormen van hersenletsel.

Diagnostiek en behandeling van depressieve stoornissen

Mensen met een therapieresistente depressie behandelen wij met magnetische hersenstimulatie (rTMS). Er zijn aanwijzingen voor een additief effect van rTMS in combinatie met psychotherapie op maat, waardoor rTMS een alternatief kan vormen voor medicatie. Er is sprake van duidelijke respons bij 66% van de cliënten die dit behandeltraject doorlopen hebben. rTMS is een behandelmethode die bewezen effectief is en vrijwel geen bijwerkingen kent.

rTMS is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht als niet-medicamenteuze behandelmethode. De FDA (USA), NICE (Engeland), de AWMF (Duitsland) en ZorgInstituut Nederland hebben rTMS geclassificeerd als veilige en effectieve behandelmethode. rTMS in geval van depressie wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

In september 2020 hebben de zorgverzekeraars besloten dat rTMS het best kan worden ingezet als twee evidence based therapieën volgens de Richtlijn niet tot voldoende klachtenvermindering hebben geleid. Deze therapieën kunnen bestaan uit twee evidence based farmacologische behandelingen of twee evidence based psychotherapieën of één evidence based farmacologische behandeling en één evidence based psychotherapie.

Diagnostiek en behandeling van obsessief compulsieve stoornissen (OCS)

Mensen met een therapieresistente obsessief compulsieve stoornis kunnen behandeld worden door psychotherapie te combineren met magnetische hersenstimulatie (rTMS). rTMS is een effectieve behandelmethode die geschikt is gebleken, bij 55 % van de mensen geeft de combinatiebehandeling significante afname van de klachten.
rTMS kan toegepast worden bij OCS, wanneer andere behandelmethoden zoals medicatie of psychotherapie tot onvoldoende resultaat hebben geleid. De behandeling kan ook worden ingezet ter ondersteuning van het afbouwen van medicatie.
Na een uitgebreid diagnostisch traject wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld en samen met de cliënt gewerkt aan optimaal herstel.

Contact

neuroCare Amsterdam
Amstelveenseweg 864H
1081 JM AMSTERDAM
Tel: 024-7503507
E-mail: amsterdam@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Renée Rouwhorst

neuroCare Den Haag
Lange Voorhout 72
2514 EH DEN HAAG
Tel: 024-7503507
E-mail: denhaag@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Renée Rouwhorst

neuroCare Eindhoven
Fazantlaan 27
5613 CB EINDHOVEN
Tel: 024-7503507
E-mail: eindhoven@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Iris van Oostrom

neuroCare Groningen
Schweitzerlaan 2
9728 NP Groningen
Tel: 050-5277550
E-mail: groningen@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Mia De Wolf

neuroCare Hengelo
Mitchamplein 1a
7556 SC HENGELO
Tel: 074-2504669
E-mail: hengelo@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Mia De Wolf

neuroCare Nijmegen
Bijleveldsingel 34
6524 AD NIJMEGEN
Tel: 024-7503507
E-mail: nijmegen@neurocaregroup.com
Contactpersoon: Iris van Oostrom