Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Nationaal Congres GGZ-Verpleegkunde: ‘Over de schutting’: van handelingsverlegenheid naar verpleegkundige verantwoordelijkheid


Kaart wordt geladen...

Datum en tijd

28 juni 2017
De hele dag

Locatie

Reehorst
Bennekomseweg 24
Ede


Omschrijving

We doen het zelf natuurlijk nooit, maar collega’s helaas wel: mensen met ingewikkelde problemen of moeilijk gedrag ‘over de schutting gooien’. Dit zien we in de geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en ook in de ouderenzorg/ psychogeriatrie. Soms weten we als verpleegkundigen maar moeilijk met deze ingewikkelde problematiek om te gaan. Vanuit ‘handelingsverlegenheid’ trekken we onze handen van iemand af en leggen de verantwoordelijkheid bij collega’s, bij een ander team, bij een andere instelling of bij de familie. Het gaat hierbij zelden om mensen bij wie de zorg soepel verloopt en die voorspoedig herstellen. Het zijn juist cliënten die bijvoorbeeld ernstig suïcidaal of agressief zijn, die zich niet houden aan afspraken, of die op een andere manier niet doen wat we – onuitgesproken – van hen verwachten.

De ‘schutting’ staat symbool voor schotten tussen professionals en voorzieningen in de genoemde gezondheidszorgsectoren. Maar ook buiten deze gezondheidszorgvoorzieningen worden deze schotten ervaren. De politie neemt het groeiende aantal ‘verwarde personen’ vooral de GGZ kwalijk. De huisarts vraagt zich af hoe lang bepaalde cliënten moeten wachten op behandeling en waarom sommige cliënten zo moeilijk te plaatsen zijn bij een passende voorziening. Het wijkteam zoekt vaak zonder succes naar consultatie en expertise van GGZ-professionals.

Meer informatie