Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Dwangstoornis en depressie

Een dwangstoornis (ofwel obsessieve-compulsieve stoornis) heeft een grote invloed op iemands leven. Veel mensen voelen zich daardoor somber. Bij sommige mensen is de somberheid zo groot dat er naast de deze stoornis ook sprake is van een ernstige depressie. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor.

U heeft een ernstige depressie als u last heeft van een sombere stemming en u nergens meer interesse voor op kunt brengen en aan niets meer plezier beleeft.
U kunt dan ook last hebben van:
– gevoelens van waardeloosheid of schuld
– slaapproblemen
– gebrekkige eetlust of juist veel zin om te eten
– ongewenste gewichtsverandering
– energieverlies
– vermoeidheid
– concentratieproblemen of besluiteloosheid
– een rusteloos gevoel of juist grote traagheid
– terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfdoding

Er is sprake van een ernstige depressie als de hier beschreven klachten langer dan twee weken duren en van dusdanige invloed zijn dat u niet goed meer in staat bent om uw normale dagelijkse bezigheden uit te voeren.
Wanneer behalve een obsessieve-compulsieve stoornis ook sprake is van een ernstige depressie, wordt als eerste een behandeling met medicijnen voorgesteld.
Mocht er na de behandeling met medicijnen toch nog een psychologische behandeling nodig zijn, dan zult u daar meer resultaat van merken als u door gebruik van de medicatie minder somber bent.