
Wat is een angststoornis?
We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Het is een waarschuwing voor gevaar en helpt u zichzelf te beschermen. Maar als u vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is, en de angsten gaan langzaamaan uw leven beheersen, spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.
Hoe vaak komen angststoornissen voor?
Eén op de vijf Nederlanders, maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mannen, vrouwen, jong, volwassen en oud een angststoornis hebben of hebben gehad.
Eerste tips bij angstklachten
- Houd uw angsten niet voor uzelf, maar vertel iemand in uw omgeving hierover.
- Neem contact op met uw huisarts. Hij/zij kan u helpen of doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
- Het is mogelijk om uw persoonlijke situatie voor te leggen aan een van de medewerkers van de Angst Dwang en Fobie Stichting. Dit is een landelijke patiëntenvereniging voor mensen met angst- of dwangklachten en hun naasten. De medewerkers zijn zelf ervaringsdeskundig en kunnen u nadere informatie en advies geven aan de hand van uw situatie.

Wat is depressie?
Verdriet of somberheid is een normale emotie die voor kan komen als reactie op een vervelende levensgebeurtenis. Uw stemming kan ook vanzelf wisselen. De ene dag kunt u zich vrolijk of goed gestemd voelen, terwijl u de volgende dag somber gestemd kan zijn. Wanneer u langdurig somber bent, nergens zin in hebt of niet meer kan genieten van dagelijkse gebeurtenissen, kan het zijn dat u depressief bent. De somberheidklachten zijn buiten proporties en geven flinke beperkingen die uw leven sterk ontregelen.
We spreken van een depressie als u gedurende langere tijd (minimaal twee weken) een sombere depressieve stemming hebt en/of nergens meer interesse en plezier in hebt. U kunt dan niet meer blij zijn. Daarnaast kunt u last hebben van:
- een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;
- slaapstoornissen;
- verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering;
- weinig energie of vermoeidheid;
- concentratieproblemen of besluiteloosheid;
- traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust;
- terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding.
Het is dan aan te raden naar de huisarts te gaan. (meer…)
Lees verder