Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Zembla: Steeds meer jongeren slikken antidepressiva

11 februari 2016 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Het aantal jongeren onder de 21 jaar dat zogeheten SSRI’s gebruikt, de nieuwste generatie antidepressiva, is sinds 2007 met 40 % gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, op basis van cijfers van de stichting farmaceutische kengetallen (SFK).

Deskundigen vinden de stijging zorgwekkend omdat al jaren bekend is dat deze medicijnen bij jongeren suïcidaal gedrag kunnen opwekken. Catrien Reichart, kinderpsychiater van het LUMC, denkt dat de toename te maken kan hebben met de wachtlijsten bij de Jeugd-GGZ sinds deze is overgegaan naar de gemeentes en er bezuinigd is. ‘Als je een depressieve adolescent hebt en je moet een aantal weken tot maanden wachten totdat er een therapeut kan beginnen, dan kan ik me voorstellen dat je dan eerder met antidepressiva begint’, aldus Reichart. De landelijke huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwde afgelopen najaar al dat door de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten lange wachtlijsten zijn ontstaan in de Jeugd-GGZ.

De cijfers van SFK geven een gemiddelde stijging per jaar aan van zo’n 4%. Maar in 2015 was de stijging hoger. De SFK ziet in 2015 de grootste stijging in de leeftijdscategorie van 15 tot 19 jaar. Het aantal gebruikers van SSRI’s is in deze leeftijdscategorie ten opzichte van 2014 gestegen met 6 %. Dit is groter dan onder de algehele bevolking: daar is de stijging 1%. In 2007 gebruikten 12.200 jongeren tot 21 jaar SSRI’s. Vorig jaar waren het er 17.000.

Zembla zond de aflevering ‘De Piekerpil’ uit op woensdag 10 februari 2016 VARA NPO2 21.15 uur. Meer lezen of terugkijken?


Tags: